10 érdekes tény, a világ leghosszabb építményéről, a kínai nagy falról.

- Hirdetés -

A kínai nagy falról, a legtöbben biztos hallottak már, viszont a történetét kevesen ismerhetik. A fal Kína északi határán épített erődítményrendszer, amelynek célja az volt, hogy megvédje a földműveseket az északi nomád törzsek, főként a hunok támadásaitól. Kevesen tudják, hogy a kínai nagy fal a világörökségünk része, és még az űrből is látható. Továbbá, a nagy fal rengeteg érdekességet tartogathat számunkra. Íme 10 érdekes tény, Kína csodálatos világörökségéről!

1.Nem összefüggő volt, különböző erődítményekből állt.

- Hirdetés -

A fal különböző korokban épült, egy több száz kilométer széles sávban épült szakaszok összessége. Az építését Csin Si Huang-ti kezdte, az i. e. 210-es években, a Hadakozó fejedelemségek korából megmaradt falszakaszokat felhasználva. Továbbá Han, Szuj és Ming uralkodása alatt új erődítményeket húztak fel, amíg voltak olyan korszakok, amikor a falat egyáltalán nem is használták. A ma látható falszakaszok az 1368 és 1644 között uralkodott Ming-dinasztia idején épültek.

- Hirdetés -

2.A fal nagy része hegyvonulatokon húzódik úgy, hogy a külső oldalon meredek sziklák vannak.

- Hirdetés -

A nagy fal nem csak hegyvonulatokon kígyózik, hanem sivatagokon, pusztaságokon és mocsaras területeken át. Az egyik hivatalos adat szerint a fal hossza 6352 km, de van aki a fal hosszúságát 10 000 km-re is becsüli. A Ming-korában épített fal legkeletibb végpontja a Sanhajkuan átjáró a Pohaj-öböl partján, legnyugatibb vége pedig a Csia Jü-kuan átjárónál található Kanszu tartományban található.

3.A bástyákat, akkoriban jelzőtoronyként használták.

A jelzőtornyokat, arra használták, hogy jelezzenek egymásnak ellenséges támadás esetén. A jelzésre füstöt és tűzjeleket használtak. Másrészt,a bástyákban, illetve az erődítményekben élelmiszert és fegyvereket is tároltak.

4.A kínai katonák a Nagy Fal használatával próbálták visszaszorítani a japánokat.

1933-ban a Kvantung-hadsereg megtámadta a kínai nagy fal vidékét, és megszállta Jehol tartományát. A fal segítségével próbálták megvédeni a tartományt, de nem jártak sikerrel.

5.A falak tartósságának nagy titka.

A Ming-kori falak külső borítása téglákból és kődarabokból áll. Továbbá a belsejét döngölt agyaggal, illetve kőzúzalékkal töltötték fel. A fal tartósságának titka, hogy a téglákat ragacsos rizs-habarccsal tapasztották össze, amelynek kötése erősebb a hagyományos habarcsénál.

6.A kínai nagy fal hosszabb, mint ahogy eddig gondolták.

2009-ben közzétett eredmény szerint a kínai nagy fal 290 kilométerrel hosszabb, mint az eddigi becslések eredményei. 2012-ben is egy újabb 100 km-es szakaszára bukkantak mongol határ közelében. Továbbá Kína északnyugati területén, Hszincsiang-Ujgur Autonóm terület mellett, az archeológusok, egy 500 kilométer hosszú falrészt találtak. A falszakasz hossza meghaladja az 50 ezer kilométert, és az út megtétele még autóval is 20 napba telne.

7.A fal egy kisebb részét restaurálták, elsősorban a látogatók miatt.

A nagy falat az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség listájára, így arra törekszenek, hogy ne romoljon tovább az építmény állapota, ezért restaurálják a rossz állapotban lévő szakaszokat. Sajnos így is vannak bizonyos részek, amik mára szinte teljesen eltűntek. Másrészt, a fal a vandalizmusnak is áldozatává válik, mert kedvelt célpontja a graffitiseknek. Továbbá a falnak 37%-a, már eltűnt, de új becslések szerint több mint 42%-a veszett oda. A fal további részei a szabálytalanul működő bányák miatt omlanak le. Az egyes turisták kíméletlen magatartása, az új fejlesztési projektek elmaradása és a műemlékvédelem pénzhiánya is nagy gondot jelent.

8.A Nagy Fal ismeretlen részét fedezték fel.

A hivatalos kínai hírügynökség, a Hszinhua közölte a hírt, az új felfedezésről. A beszámoló szerint a Liaoning tartománybeli falusiak ősei sohasem sejtették, hogy a kövek, amelyeket a házaik építéséhez is felhasználtak, egykor a nagy falhoz tartoztak.

9.A kínai nagy fal szakaszainak együttes hossza meghaladja az Egyenlítőét.

A több mint 21 ezer kilométer hosszú fal több mint 4,5-szer olyan hosszú, mint az USA legtávolabbi keleti és nyugati parti pontja között légvonalban mért távolság. A falon belül összesen 43 721 műemlék, árok, torony és fallal körülvett erőd különíthető el.

10. Kína számos tartományában megtalálható.

A nagy fal, olyan híres helyeken halad át mint Peking, amelynek 14 milliós fős a lakossága, de a fal még a Mongol határ mellett is megtalálható. A fal legkedveltebb része kétségkívül a Mutianyu 20 km-es szakasza. Továbbá a fal ezen része 90 km-re található Pekingtől, és kevesebb turista is látogat el ide. Vannak kevésbé közkedveltek részei is, mint például a Simatai vagy a Badaling.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!