10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

Megosztás

- Hirdetés -

Ki ne ismerné a világ hét csodáját? Talán mindannyian el is tudnánk sorolni az összeset, ám többen is állítják, hogy ennek a listának az összeállítása túl koraira sikeredett.

Ezeken az építési remekeken kívül ugyanis bőven vannak még szép és misztikus, titokzatos helyek is, amiket nyugodt szívvel írnánk fel erre a listára. Ilyen például a Grand Canyon vagy éppen a Viktória-vízesés is.

1 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A tudósok a mai napig is azon törik a fejüket és az után kutakodnak, hogy bizonyos helyek, hogyan tudnak teljesen természetes módon létrejönni. Cikkünkben olyan szokatlan helyekről számolunk be, amiknek létezésére még a szakemberek sem tudnak értelmes magyarázattal szolgálni.

- Hirdetés -

Kazaszthán – Kalacsi falu

Egy kazah kis faluban rejtélyes kór terjed. A szokatlan betegség két éve ütötte fel a fejét, az ott lakók pedig egészen egyszerűen elszunnyadnak, akár még séta vagy vezetés közben is. Ezt követően napokig alszanak, hallucinációról, illetve eszméletvesztésről számolnak be. Ezidáig több, mint száz esetről lehetett hallani, de vannak olyanok, akik többször is áldozatául estek a furcsa jelenségnek. A kór pedig nem válogat, egyaránt érinti a felnőtteket és a gyerekeket is. A beszámolók alapján az érintetteket nem lehetett felébreszteni, bár úgy tűnt, szemüket próbálják kinyitni.

kazah 2 1 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A kazah kormány azt javasolta a lakosoknak, hogy költözzenek el, mert lehetséges, hogy sugárfertőzéstől szenvednek. A falu közelében egy uránbánya is található, a vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a betegek vérében nem találtak fertőzésre utaló jeleket. Ráadásul a szomszéd faluban élők nem szenvednek álomkórban, pedig ők is a bánya közelében élnek.

A taosi zümmögés

Az Új-Mexikó állambeli Taos lakói már 1950 óta panaszkodnak egy zúgó, zümmögő, idegesítő, alacsony frekvenciájú búgásra-zúgásra-recsegésre. A hang forrását azóta sem sikerült azonosítani, a szakemberek semmilyen magyarázatot nem találnak a furcsa jelenségre. A hang, amely fokozatosan erősödik, beláthatatlan ideig tart és szinte az őrületbe kergeti az embereket. A lakosoknak szünet nélkül, éjjel-nappal meg kell küzdeniük ezzel.

- Hirdetés -

Mindannyian hallottunk már hasonló hangot, például akkor, amikor a televízióban nincs adás vagy valaki a távolban éppen füvet nyír. Ezt az alacsony frekvenciájú zümmögést az egész városban hallani, de a tudósok már több, mint húsz éve sikertelenül próbálják kideríteni, mi okozza.

taos 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

Az elmúlt évek alatt pedig már a skóciai Largsban és az angol Bristolban is észlelték a szokatlan zümmögést, ami egészen nagyméretű területekre terjed ki. A hang forrásának azonosítása mellett arra sincs magyarázat, hogy miért csak az ott élők egy része érzékeli a hangot. Egyébként „a zúgást csak épületekben lehet hallani, éjjel intenzívebb és hangosabb, mint nappal és falusi vagy külvárosi környezetben gyakoribbak az esetek, mivel a városi alapzaj valószínűleg elnyomja azt” – nyilatkozták a szakemberek.

A namíbiai tündérkörök

Ezzel a szokatlan jelenséggel a dél-afrikai namíbiai sztyeppén találkozhatunk, ahol bizonyos időközönként kör alakú foltok jelennek meg. Az eddig helyszínre érkezett tudósok és botanikusok sem találtak választ arra a kérdésre, hogyan jöttek létre a tündérkörök és ezek miért tűnnek el, majd képződnek helyettük újabbak és újabbak?

- Hirdetés -
tunder 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A tündérkörök formája a nevéből adódóan is egyértelmű, de méretük három és húsz méter közötti. Érdekes továbbá, hogy a körökön belül semmilyen növényzet nem nő ki, a tudósok pedig erre támaszkodva is elkezdtek elméletek gyártani. Norbert Jürgens szerint a körök megjelenése termeszekre utal, ám ez az elmélet hamar megdőlt, ugyanis Walter Tschinkel biológus cáfolta ezt a tényt. A szakember a tündérkörök élettartamát körülbelül negyvenegy évre becsülte és megállapította, hogy ez a szokatlan jelenség valamilyen úton módon kötődik az élővilághoz, de nem úgy, ahogy azt Jürgens gondolta.

A forró folyó

Az amazóniai dzsungel mélyén mélyén található egy 6,4 kilométer hosszú folyó, ami merőben eltér hasonló elnevezésű társaitól. A világ többi folyójától rendkívül magas hőmérséklete különbözteti meg, tehát, ha valamilyen élőlény belemegy, az elkerülhetetlenül élve meg is fő. Az állatok szeme kifolyik, elviselhetetlen fájdalmat éreznek, így képtelenek kiúszni a mederből, ezért fuldokolni kezdenek, végül pedig elpusztulnak.

forro folyo 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A folyó átlaghőmérséklete eléri a kilencvenegy Celsius fokot. Minderre magyarázatot adhatna egy működő vulkán közelsége, de ez ebben az esetben nem opció, a legközelebbi vulkán ugyanis hétszáz kilométerre található. A tudósok úgy vélik, hogy a víz a folyó mélyéről egy törésvonal alól jön fel, összekeveredik a folyó vízével, amit felmelegít, ennek következtében pedig egy természetes geotermikus rendszer jön létre.

A hessdaleni fények

A norvégiai hessdaleni fényről szóló első feljegyzések már több, mint kétszáz évesek, de a tudósok azóta sem tudnak magyarázattal szolgálni a jelenségre. A három hetente megjelenő fények felbukkanása 1981 decembere és 1984 nyara között megsokszorozódott. A lakók szinte minden este láthatták a titokzatos jelenséget, de fogalmuk sem volt arról, mit jelentenek vagy honnan erednek a völgy felett táncoló fények.

hessdalen 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A villogó fények folyamatosan változtatják alakjukat, eltűnnek, aztán egy nappal később ismét megjelennek. A szakemberek és az ott élők is évtizedek óta figyelik a jelenséget és gyártanak különböző elméleteket, de eddig egyik sem bizonyult helytállónak. Egy elmélet szerint a furcsa fények megjelenéséhez a völgyben elhelyezkedő folyónak van köze, ami rádióaktív és radon részecskéket bocsát ki a légkörbe, amik az égen szétesnek és villanásokat képeznek. Egy másik elmélet szerint azonban a fények megjelenések oka az, hogy a völgyben rengeteg a kénsav. Ahogy a víz kölcsönhatásba lép a kénnel, szikrák jelennek meg az égen. Az elméletek bizony csak elméletek is maradtak, ugyanis a reakció pontos okát azóta sem sikerült meghatározni, de az elmondható, hogy maga a jelenség kétségtelenül látványos és gyönyörű.

A végtelen vihar

Venezuela nyugati részén, a Catatumbó folyó felett egy végtelen vihar tombol, aminek szinte se eleje, se vége. A vihar szinte óramű pontossággal este hétkor kezdődik és tíz órán keresztül tombol. A jelenség az év kettőszázhatvan napján jelen van, oka azonban teljesen ismeretlen. Ezen a helyen villámlik egy évben a legtöbbször a Földön, ami évi 1,2 millió villámlást jelent, percenként pedig huszonnyolcat.

1 Catatumbo lightning 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

Az alap elmélet úgy szól, hogy a villámlás szorosan köthető a környező mocsarakban fellelhető uránhoz, de ebben még tudósok sem lehetnek száz százalékosan biztosak. Egy másik feltevés szerint catatumbói villámlást a környező hegyek különleges formája okozza, ott találkozik ugyanis a meleg hegyi és hideg andoki szél. A szelek egyesülnek a folyó kipárolgásával és a metánnal, ami a környező olajmezőkről származik. Így pedig létrejönnek a rengeteg villámlással járó viharok. 2010-ben a vihar a szokásosnál hamarabb elvonult, ezt követően pedig úgy tűnt, hogy nem is lesz több, de hat héttel később a catatumbó folyó felett ismét összegyűltek a viharfelhők. A jelenség pedig azóta is kitart, szinte minden este hatalmas villámok sújt le a folyóra.

A Movile-barlang

A Romániában található Movile-barlang 5,5 millió éven át el volt zárva a külvilágtól, ezalatt az idő alatt pedig rengeteg különleges élővilág fejlődött ki ott. A barlang a Föld egyik legelszigeteltebb helye, a tudósok szerint ugyanis a késő miocén korszakban vastag agyag- és mészkőrétegek zárták el azt. A barlangot 1986-ban teljesen véletlenül fedezték fel, amikor a munkások egy atomerőműnek kerestek helyet.

gettyimages 487662209 e1608444449813 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A Movile-barlang légköre radikálisan eltér a Föld légkörétől, ráadásul a talaj tesztelése alatt egy átjárót is sikerült felfedezni. A bejáraton leereszkedve rengeteg alagutat találtak, amik egy kénsavval teli helyiségbe vezettek.

A barlang végül valóságos biológiai aranybányának bizonyult, de nem az emberek számára. Ahhoz, hogy valaki bemehessen az üregbe, külön engedélyre van szükség, mert a benti körülmények egyenesen életveszélyesek. A száz százalékos páratartalom mellett hatalmas a forróság, a levegő mérgező és jellemző a napfény teljes hiánya.

p031db70 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

Ennek ellenére a zord körülmények számos különleges faj számára adnak otthont. Mindeddig ötvenhárom gerinctelen fajt azonosítottak, amiből harminchét sehol máshol nem fordul elő a világon.

Casorzo dupla fája

Olaszország piemont régiójában található egy szokatlan hely, ahol egy cseresznyefa nő. A fa majdnem úgy néz ki, mint egy hagyományos cseresznyefa, a különlegessége viszont az, hogy egy másik eperfából nőtt ki.

dupla fa 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

Bármikor és bárhol előfordulhat, hogy egy fa parazitaként nő ki egy másikon, de általában a parazitafák kicsik, véznák és gyorsan el is korhadnak. Ám az olaszországi cseresznyefa ellent mond ennek az állításnak, ugyanis ebben az esetben két teljes értékű fáról kell beszélnünk. Mindkettő öt méteres egészséges ágakkal rendelkezik, arra pedig senki nem talál magyarázatot, hogy történhetett ez.

A Karacsáj-tó

A Szovjetunióban több olyan nukleáris létesítményt is építettek, amelyek közül több rendkívül veszélyes és rosszul megtervezett volt. Az egyik ilyen a Karacsáj-tó, ami cseljabinszki régióban található. A tóban több rádióaktív anyag van, mint a Föld bármely másik területén. Mindez olyannyira veszélyes, hogyha valaki a tó közelébe merészkedik mindössze egy órán belül életét veszíti.

karacsaj 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A tó körüli terület még csernobilnál is veszélyesebb, sokkal radioaktívabb. 1957-ben történt a karacsáj melletti atomerőműben egy robbanás, ami kibocsájtotta ezeket a radioaktív részecskéket, mindezt ráadásul huszonhárom kilométer sugarú körben.

Ennek következtében megszületett a döntés, miszerint a katasztrófa elkerülése érdekében betonnal megtöltik a tavat, de a terület ennek ellenére is rendkívül veszélyes, instabil és szennyezett.

Az ördög vízforralója vízesés

A mókás elnevezésű vízesés minnesotában található és bolygónk egyik legtitokzatosabb helyének minősül. A csodás vízfüggöny a Bruel folyóba érkezik és van egy bizonyos pontja, amin két patakká válik szét. Az egyik a felső tóba, a másiki ismeretlen helyre érkezik. A szakembereknek fogalma sincs arról, hol ér véget a patak és az általa szállított víz hova is kerül.

devils kettle az ordog vizforraloja 10 hely a Földön, amit a tudomány nem tud megmagyarázni

A vízi áramlatok egyébként még akkor is jól nyomon követhetők, ha a föld alatt haladnak, de ebben az esetben, még a megszínezett víz sem hozott eredményt, az ugyanis egyszerűen csak eltűnt.

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!