10 hiba, amit minden egyes ember elkövet főzés során – Te sem vagy kivétel

- Hirdetés -

Sokan azt hiszik a főzés gyerekjáték, csak össze kell önteni a hozzávalókat és már kész is az ínycsiklandóan finom ebéd vagy vacsora. A főzés viszont művészet és nem mindegy mit, hogyan csinálsz. Vannak folyamatok, amiket igenis követni kell, sőt vannak trükkök, melyekkel még finomabbá lehet varázsolni az ételek ízét. Ezeket a trükköket viszont nem mindenki ismeri. Bizonyára te sem tudtad, hogy a fokhagymát célszerűbb a főzés végén az ételbe rakni, vagy, hogy a tészta vizéhez nem kell olajat rakni. Mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk mik a legnagyobb hibák, amiket a főzés során el lehet követni.

1, Olajat öntesz a tészta vizébe

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a tészta vizéhez olajat adnak, mert azt hiszik ezzel megakadályozzák, hogy a tészta összeragadjon. Azért nem célszerű beleönteni a vízbe, mert elnehezíti a tésztát, és megnehezíti a különböző szószoknak, hogy megtapadjanak a tésztán.

- Hirdetés -

2, Ha megfőtt leöntöd és hideg víz alá teszed

Amikor a tészta megfő a legtöbben leöntik róla a vizet, és egy szűrőbe téve a csap alá teszik, hogy hideg vizet folyassanak rá. Ez azért sem jó ötlet, mert a tészta vize egy plusz ízt kölcsönöz az ételnek, amitől még ízletesebbé válik. Ezen kívül sokkal egyenletesebb állaga lesz a tésztának is, főleg, ha a szósz is rákerül. A tészta leöblítésével viszont biztosra veheted, hogy nem fog rátapadni a szósz.

3, Túl sokat vársz a tészta megkeverésével

- Hirdetés -

A legtöbben teljesen megfeledkeznek arról, hogy a tésztát azonnal meg kell keverni, amint belekerül a vízbe. Sokan hosszú perceket várnak, mire az első keverés megtörténik, ami nem jó, mert addigra a tészta már összeragad.

4, Nem várod meg, hogy a hús teljesen felolvadjon

A legtöbb ember egyszerűen képtelen megvárni, hogy a fagyasztóból kivett hús felolvadjon, ezért képesek félig fagyott állapotban is nekiállni. A hideg, még jeges hús főzése, sütése egyáltalán nem jó ötlet, mert nem biztos, hogy annak belseje és közepe ugyanúgy fog megpuhulni, mint a széle.

- Hirdetés -

5, Nem adsz elegendő időt a húsnak mielőtt felszeled

Sokan nem bírják kivárni, míg kicsit hűl a hús, és egyből nekiesnek, amint kivették a sütőből. Azért van szükség arra, hogy egy kicsit várj, mert a szaft így el tud jutni a hús közepébe. Ezzel sokkal szaftosabb, pikánsabb lesz és kevesebb eséllyel szárad ki másnapra.

6, Megkevered a lábasban a rizst

Csak abban az esetben szabad megkeverni a rizst, ha rizottót készítesz. Amennyiben csak sima rizst főzöl nem szabad megkeverni, mert olyankor kikevered belőle a keményítőt és nyálkássá válik az egész.

7, A rizs főzésekor többször felemeled a fedőt

A rizsfőzés egyik szabálya, hogy nem szabad folyton levenni a fedőt a lábasról, mert így kiszökik a pára. Ennek következtében a rizs nem fog olyan szinten megpuhulni, ahogy kellene ezáltal pedig száraz marad.

8, Extraszűz olívaolajon sütöd meg az ételeidet

Az extraszűz olívaolajnak a legalacsonyabb a lobbanáspontja. Hogy ez miért is fontos? Nos azért, mert a magas hőmérsékleten való ételkészítés során a steaknek kellemetlen illata lesz a mérgező vegyi anyagok kibocsátásáról nem is beszélve.

9, Túl sok ételt teszel a serpenyőbe

Bizonyára te is voltál már úgy, hogy egyszerre több emberre főztél és ilyenkor mindent egy edénybe tettél. Ez viszont nem annyira bölcs döntés, mint hiszed. Ha egy edénybe túl sok ételt halmozol fel, az azt eredményezi, hogy a folyamat végén nagyon kiszárad. Amennyiben nem akarsz kiszáradt vacsorát elfogyasztani javasoljuk, hogy kisebb adagokat készíts el.

10, Túl korán adod hozzá a fokhagymát

A fokhagyma nagyon-nagyon könnyen oda tud kapni, ezért célszerű nem azzal kezdeni a főzést. Sőt, ha teheted azt add hozzá utoljára, ugyanis egy nagyon finom ízt fog neki adni, mellyel ízletesebb lesz az étel.

Ti melyik hibát követtétek már el?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!