11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

- Hirdetés -

A kimondott szavaknak óriási erejük van, ám nem mindegy, ki, hogy értelmezi. Azok a mondatok, amiket gyerekként hallunk szüleinktől örökre beleivódnak az emlékezetünkbe. A szeretet és a bölcsesség szavai segítenek jobb felnőtté válni, míg a haraggal telített szavak és mondatok arra késztetnek bennünket, hogy kételkedjünk saját magunkban. Kiderült, hogy még a legártatlanabbnak tűnő szavak és mondatok is képesek olyan lavinát elindítani egy gyerek lelkében, ami rossz hatással lesz az önértékelésére. Ma elhoztunk nektek 11 olyan mondatot, amit egyáltalán nem jó gyereknevelés céljára használni és 11-et, amiket bátran lehet mondani a kis lurkóknak.

1, Kerüld: „Nagyon büszke vagyok rád!” vagy „Nagyszerű munkát végeztél!”

Célravezetőbb alternatíva: „Büszke lehetsz a munkádra!” vagy „Milyen gyorsan ki tudtad rakni ezt a puzzle-t!”

- Hirdetés -

Tudjuk, az első mondat ártatlannak tűnik viszont a gyerekek máshogy értelmezik. Ha minden egyes apróságért megdicsérik őket, például mert megették a vacsorájukat, vagy egy szép képet rajzoltak akkor a dicséret értelmét veszti. Ehelyett próbáld olyan dicsérettel illetni, ami ösztönzi őt a teljesítménye növelésére.

02 20 11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

2, Kerüld: „Várj csak amíg apád (anyád) hazaér!”

Célravezetőbb alternatíva: „Kérlek ne csinálj ilyet többet. Nagyon megbántva érzem magam, mert…”

- Hirdetés -

Ha az első mondatot használod, amikor a gyerek rossz fát tesz a tűzre, és nem fegyelmezed meg, mert azt várod, hogy a másik fél hazatérjen, akkor nagy hibát követsz el, mert addigra a gyermek már nem fog emlékezni arra, hogy mit tett. Próbáld meg magad megoldani a problémát, és magyarázd el a gyereknek, hogy miért rossz az amit csinált.

3, Kerüld: „Milyen volt a napod?”

Célravezetőbb alternatíva: „Mi volt a nap legjobb része?”

- Hirdetés -

Az első egy nagyon üres és személytelen kérdés, amire a gyerek többnyire egy-két szavas választ fog adni. Ha tényleg szeretnéd tudni milyen napja volt, tegyél fel konkrét kérdéseket, ami arra ösztönzi, hogy hosszasan beszéljen a napjáról.

03 21 11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

4, Kerüld: „Nincs desszert, amíg be nem fejezed a vacsorád.”

Célravezetőbb alternatíva: „Először együk meg a levest, utána pedig ehetünk desszertet.”

Az első mondattal csak csökkented benne az érkezés iránti örömét, és egyre kevesebbet fog enni. Próbálj egy kicsit csavarni rajta. Például a leves és a süti is finomnak tűnik, de tudod, ezeket sorrendben kell enni, hogy kijöjjenek a finom ízek.

5, Kerüld: „Siess!”

Célravezetőbb alternatíva: „Siessünk.” Vagy „Lássuk, ki veszi veszi fel először a cipőjét!”

Az első mondattal csak plusz terhet teszel a gyerekedre, amitől nő benne a stressz. Ezzel csak azt éred el, hogy félni fog attól, hogy elkésik vagy hiányozni fog valahonnan. Próbáld meg kicsit trükkösre venni, hogy a gyermek úgy érezze, mindketten egy csónakban eveztek.

6, Kerüld: „Hagyj békén!”

Célravezetőbb alternatíva: „Mi a baj drágám?” vagy „Kérlek adj egy percet, ezt befejezem utána megbeszéljük, jó?!”

Ha mindig elhajtod a gyermeked, mert rossz passzban vagy, vagy épp elfoglalt, azt fogod elérni, hogy a fiad/lányod úgy gondolja nincs értelme segítséget kérni tőled, mert állandóan elfoglalt vagy. Amikor a gyerekek nem kapnak elég támogatást gyerekkorukban, akkor kevesebb eséllyel fogják megosztani a gondolataikat, véleményüket felnőttkorukban a szüleikkel. Ha nem tudsz egyből a gyerekedre koncentrálni, kérd meg, hogy várjon egy picit, míg elvégzed, amit kell és utána beszéltek.

bfdbd 11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

7, Kerüld: „Szégyelld magad!”

Célravezetőbb alternatíva: „Amit csináltál, nagyon nem jó, mert…”

A gyerekek még egyáltalán nem értik mit is jelent az a szó, szégyen. mivel számukra ez egy üres mondat, nem mond semmit arról, hogy mit csináltak rosszul. Egy tanulmány szerint, azok a gyerekek, akiknek gyakran mondták, hogy szégyelljék magukat, agresszívabbá váltak. Próbáld elmagyarázni a gyermekednek, hogy mit is csinált rosszul, vagy mi olt a baj a viselkedésével, így a jövőbeni problémákat kiküszöbölheted.

8, Kerüld: „Hagyd abba a sírást!”

Célravezetőbb alternatíva: „Mi történt?” vagy „Nagyon fáj?”

A sírás egy természetes reakció még akkor is, ha te úgy látod, nincs ok arra, hogy eltörjön a mécses. Ha azt mondod neki, hogy hagyja abba a sírást, azt fogod elérni, hogy nem fogja kimutatni az érzelmeket. Ehelyett inkább kérdezd meg tőle, hogy nagyon fáj-e neki.

55 11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

9, Kerüld: „Nincs mitől félni!”

Célravezetőbb alternatíva: „Látom, hogy félsz, nyugodj meg itt vagyok veled.”

Ha az első mondatot mondod a gyermekednek, mikor szemmel láthatóan fél, akkor azt az üzenetet küldöd neki, hogy az érzései egyáltalán nem számítanak. Ehelyett légy empatikus az érzelmeivel kapcsolatban és beszéld meg vele, mitől és miért is fél pontosan.

10, Kerüld: „Én ennyi idősen már meg tudtam csinálni!”

Célravezetőbb alternatíva: „Gyere, megmutatom, hogyan kell csinálni!”

Minden gyerek másképp fejlődik, így más gyermekekkel, vagy a fiatalkori önmagadhoz hasonlítani nagy butaság. Ahelyett, hogy leszidod, és azt erősíted benne, hogy egy mihaszna gyerek, próbáld megmutatni neki, hogyan kell csinálni az adott dolgot.

06 22 11 mondat, amivel ártasz a gyerekednek illetve 11 amit mindenképp mondj neki!

11, Kerüld: „Csalódtam benned!”

Célravezetőbb alternatíva: „Ez a dolog nagyon nem jó így, mert…”

Ha folyamatosan azt mondod a gyerekednek, hogy csalódtál benne, akkor azt az érzést erősíted benne, hogy nem felel meg az elvárásoknak. Ehelyett célszerűbb elmagyarázni neki, hogy az amit csinált miért nem jó.

Hasznosnak tartottad a cikket?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!