14 jel, amiről könnyedén megállapítható valakiről, hogy mennyire intelligens

- Hirdetés -

Mindnyájan hallottuk már a szüleinktől legalább egyszer azt a mondatot, hogy „Mennyire semmirekellő ez a mai fiatalság, bezzeg a mi időnkben….”. Igazából semmi okuk nem volt ilyesmit feltételezni. Épp ellenkezőleg. A tudósok szerint az emberiség évről évre csak okosabb lett és lesz is. Érdekesség, hogy a 20. században az emberiség intelligencia szintje megmagyarázhatatlanul megugrott, és azóta is növekszik, különösen a nőknél.

Most összegyűjtöttünk nektek pár dolgot, amiből IQ teszt nélkül is megállapíthatjátok valakiről, hogy mennyire okos…vagy sem?! Pár apróság, ami mutathatja az intelligenciaszintet.

1: Terhesség 35 év után

- Hirdetés -

Itt nem feltétlenül az első szülésről van szó. 830 nőt teszteltek a kognitív teljesítményük alapján. Szoros kapcsolatot találtak a késői terhesség, és a magasabb intelligencia között. Az okok nem biztosak. Talán az ösztrogén nevű hormon, ami javíthatja az agyműködést. Na persze, ezzel véletlenül sem szeretnénk azt sugallni, hogy várjanak a nők a gyermekáldással. A késői szülés továbbra is nagy kockázattal jár az anya és a gyermeke életére is.

2: Korai mensturáció

Ugyanezen tanulmány azt is feltárta, hogy azok a nők, akiknél a menstruáció 13 éves koruk előtt megkezdődik, jobb kognitív képességgel rendelkezhetnek. A késői menopauza szintén pozitív hatással bír. Vagyis minél hosszabb a reprodukciós periódus, annál jobban működik az agy idősebb korban. Érdekesség, hogy a hormonális fogamzásgátló használata jótékony hatással van az intelligenciára is.

- Hirdetés -

3: Idegesítő hangok

Ha libabőrös lesz a hátad, mert valaki megcsikorgatja az evőeszközt a tányéron, vagy idegesít a hungarocell hangja, amint az összetörik, az jó agyműködésre vall. Ennek oka egy úgynevezett fokozott agyi plaszticitás, melynek következtében különleges idegi kapcsolatok alakultak ki benned az irritáló hangok és az azokra adott erőszakos reakció között. Ennek köszönhetően az agy könnyedén létrehozhat újabb idegpályákat, melyek segítenek emlékezni és rendszerezni az információkat.

Vannak emberek, akiknél ez jelenség túlműködik. Őket már az is zavarja, ha valaki hangosan lélegzik. Ez viszont már egy rendellenesség, melynek neve misophonia.

- Hirdetés -

5: A ház távol van az autópályától

Egerekkel kísérleteztek és megállapították, hogy az autópályák közelében lévő szuszpenzió káros hatással van az agyra. Az állatoknál a tanulásért és a memóriáért felelős idegsejtek elhaltak, a szervek öregedése felgyorsult. Mexikói tudósok hasonló következményre jutottak, amikor megvizsgálták az emberi agyat. A szennyezett levegő gyakran váltott ki gyulladásos folyamatokat.

6: Salsa

A salsa tánc javíthatja az agy működését. Egy 27 amatőr táncosból álló csoportnak megvizsgálták az agyi funkcióit salsa óra előtt és után. A tánc különösen jó hatással van a vizuális munkamemóriára. A táncóra után az emberek 18%-a jobban teljesítettek memóriateszteken. A táncnak egyébként is jó hatása van az emberekre. Olyan fajta testmozgás, amit az ember tudatalattija nem edzésnek gondol. Ezért motiváltabb lehet.

7: Fittség hiánya

Az amerikai filmekből származó sztereotípia szerint, aki sportoló az buta, aki gyenge az okos. Ez valójában téves megállapítás. A mozgás serkentőleg hat az agyra és javítja az agyi funkciókat. Megfigyelték, hogy azokon a napokon, amikor valaki edzéssel indít, pörgősebb lesz a munkahelyén is.

8: Hal

Azok a gyerekek, akik minden héten legalább egyszer esznek halat, azoknak átlagosan 4 ponttal magasabb az IQ-juk, mint a többieknek, akik egyáltalán nem esznek tengeri „herkentyűket”. Több, mint 500 kínai kisgyereket figyeltek meg, és 12 éves korukban mérték le az intelligenciájukat. Vélhetőleg a halfélék javítják a gyermekek alvásminőségét, ez pedig fokozza a kognitív funkciókat. Továbbá ezen étrend jód és vastartalma is jó hatással lehet az agy növekedésére.

9: Higiénia

Közvetlen összefüggés van a higiénia és az IQ szint között. Azokban az országokban vagy régiókban, ahol kevesebb a fertőzés és parazita, ott a lakosság általános intelligenciája magasabb. Ennek oka az, hogy a gyerekek növekedésénél nem mindegy, hogy a szervezet az agy fejlődésére vagy a kórokozók elleni harcra szánja az energiát.

10: Humorérzék

A jó humorérzék az intelligencia jele. Ezt még a tudósok is bebizonyították. 400 hallgatót választottak ki, és értékelték a humorérzéküket és az intelligenciaszintjüket is. Közvetlen összefüggést mutattak a számok. Ezt egyébként egy evolúciós folyamatnak is betudhatjuk. A jó humorérzékű partner vonzóbb lehet, így több esélye van utódokat nemzeni.

11: Meleg vagy hideg?

Sokan azt mondják, hogy egy hűvösebb szobában produktívabbak vagyunk a munkánkat illetően. A legújabb kutatások ezt megcáfolták. Nőknél magasabb verbális intelligencia szintet mértek 24 ° C körül, mint hűvösebb szobában. A férfiaknál ez máshogy van. Ők bírják a hűvösebbet. Náluk elenyésző volt az eltérés.

12: A látás romlása

Sokáig az okos ember jellemzője a szemüveg volt. Ebben van valami igazság. A szemüveges gyermekek általában jobban teljesítenek az intelligencia teszteken. Ennek nem az az oka, hogy ők többet olvasnak. Egyszerűen a magas IQ okozhat látásromlást.

13: Ének vagy zene?!

Különbséget véltek felfedezni a zenehallgatási szokásokban is. A magasabb intelligenciájú emberek közül többen szeretik az olyan zenét, amiben nincs ének. 467 középiskolai diákot teszteltek ezzel kapcsolatban. A zenei műfajnak alapvetően semmi köze az emberi IQ-hoz. Semmivel sem ostobább az, aki a hörgős rockzenét szereti.

14: Melyik diák jelentkezik?

Az osztály legokosabb diákjának beazonosításához a tanárok egy egyszerű trükköt használnak. A lényege, hogy feltesznek egy végtelenül egyszerű kérdést és megfigyelik, hogy melyik gyerek az, amelyik nem jelentkezik a megfejtés miatt. Ennek két oka lehet. Mivel okosak, ezért úgy vélik, hogy a túl egyszerű kérdés mögött egy csavar lehet elrejtve. Esetleg úgy gondolják, hogy egy ilyen pitiáner kérdés megválaszolásával nem fognak kitűnni a többiek közül. Ezek jó elemzői és kreatív képességeket mutatnak.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!