18 tény, amit biztosan te sem tudtál az emberi vérről

Megosztás

- Hirdetés -

Az emberi vérrendszer nagyon bonyolult és összetett dolog. Rengeteg olyan érdekesség van, amiről azonban még az iskolákban sem kapunk információt. Azt tudjuk, hogy miért fontos ismernünk vércsoportunkat, de emellett még sok izgalmas dolog van, amik sehol sem hangzottak el. Az alábbi összeállítás azokat az érdekességeket gyűjti össze, amely sokunk számára meglepő információkat tartalmaznak vérünkkel kapcsolatban.

Mindannyian utáljuk a szúnyogokat, nemcsak azért, mert a vérünket szívják, hanem mert csípésük fájdalommal és viszketéssel is jár. Ahhoz azonban, hogy összes vérünket kiszívják 1.120.000. szúnyognak kellene egyszerre megtámadni minket.

Azért, hogy vérünk áramolhasson, szívünk akkora nyomást fejt ki, amellyel több, mint kilenc méter magas véroszlopot tudna létrehozni.

- Hirdetés -

2012-ben az orvosok olyan eszközt ültettek az 55 éves Craig Lewis testébe, amely lehetővé tette, hogy a férfi pulzus nélkül éljen, mivel a szerkezet gondoskodott arról, hogy a vér egész testében áramolhasson, és mindehhez nem volt szüksége pulzusra sem.

Egy másik férfi, Stan Larkin 555 napig élt szív nélkül, amíg az átültetésére várt. Szívét egy olyan eszköz helyettesítette, amelyet a hátizsákjában hordott. Ezzel az eszközzel még sportolni is tudott.

A szívverésünket nagy mértékben befolyásolja hangulatunk. A tudósok tanulmányozták ezt a jelenséget, amikor egy ember szívátültetésen esett át. Az eredmények azt mutatták, hogy elméje, érzései és cselekedetei szokatlan módon megváltoztak.

- Hirdetés -

Egy felnőtt ember testén áthaladó vérmennyiség 25 nap alatt képes lenne megtölteni egy közepes méretű úszómedencét.

Az ember, ha elveszíti vérének 40%-át, akkor is életben marad. Ebben az esetben vérátömlesztésre azonban rövid időn belül szükség lenne.

A szívrohamok 21%-a hétfőn következik be, a második helyen pedig a hét utolsó munkanapja, a péntek áll. A szakemberek szerint ennek oka a stressz hormonok áradása.

- Hirdetés -

A szívroham apró trükkökkel is csökkenthető, például reggel lassan kell felébredni, este pedig csökkenteni kell az esti edzések intenzitását.

A kókuszvíz képes helyettesíteni a vérplazmát, mivel összetétele hasonló hozzá.

Vércsoportunk nagy hatással van egészségünkre.

A 0 vércsoporttal rendelkező emberek hajlamosak az elhízásra és a bőrrák kialakulására, viszont kevésbe hajlamosak a szív-és érrendszeri megbetegedésekre. Az A vércsoportú személyeknek figyelniük kell a koleszterinszintjükre, valamint fennáll a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélye. A B vércsoportú emberek a cukorbetegség és a hasnyálmirigyrák veszélyeinek vannak kitéve. Az AB vércsoporttal rendelkezőknek pedig a memóriájukra kell figyelmet fordítaniuk, mivel ezeknél az embereknél nagyon magas, 82% a kognitív károsodás esélye.

Az energiaitalok nagy mértékben befolyásolják a szívverés módját. Mivel nagyon magas a koffeintartalmuk, ezért szélütést vagy halált is okozhat mértéktelen fogyasztásuk.

A Torontói Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a vércsoport diéta nem működik. Tehát az emberek vércsoportjának megfelelő diéta sok más egyéb fogyókúra mellett csak mítosz. Japánban többféle iparág van mindenféle vércsoportra: kozmetikai termékek, élelmiszerek és testápolási termékek.

Egy 2017-ben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az atlétikai teljesítmény függ a vér típusától. A 0 vércsoportú embereknek jobb az állóképessége, de ennek előnyei csak akkor működnek, ha az egyén rendszeresen edz.

A szakemberek összefüggésbe hozták az egyének karaktereit és azok vércsoportját. Japánban úgy gondolják, hogy a vércsoportok nagyban befolyásolják az ember személyiségjegyeit és sikerességét.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!