4 férfiruhába bujt nő, akik férfiként próbáltak élni de lebuktak

- Hirdetés -
A régmúltban sok nő választotta a férfi álruhát magának ha érvényesülni akartak az életben. A nők a 17. században kezdtek harcolni a jogaikért de ez csak a 19. századra teljesedett ki. Ezért ez előtt akadtak akik férfiként kiadva magukat fontos szerepet töltöttek be a társadalomba

1.Johanna, a nőpápa

A nő pápa története a mai napig nem bizonyított, ezért az egyik legérdekesebb rejtélyek közé soroljuk. Valószínűsíthető, hogy 853 és 855 között volt az egyház feje,  IV. Leó pápa és III. Benedek pápa között.

A 13. századi írásos krónikákban olvashatunk először történetéről. Évszázadokon át a valláskutatók és a modern történészek sem tudják egyértelműen cáfolni. Bár vannak akik úgy tartják, hogy a pápaellenes propagandától származó história.                        „Úgy tartották, Johanna tehetséges és tanult nő volt, aki férfiruhában állt be egy római szerzetesi közösségbe, ahonnan tudásának köszönhetően hamar elérte, hogy pápának válasszák. Később azonban egy titkártól teherbe esett,és egy körmenet során pedig elájult, és megszülte gyermekét, felfedve ezzel a női kiléttét.Egyesek szerint belehalt a szülésbe, mások szerint száműzték, és meglincselhették. Az esetnek köszönhető, egy speciális lyukas széket hívtak segítségül a pápák nemének ellenőrzéséül még beiktatásuk előtt.

- Hirdetés -

2.James Barry, az első női orvos

1792-95 között született  és 186-ig élt.A Margaret Ann Bulkley-ként született nő a brit hadseregnél volt katonaorvos, az első nő Nagy-Britanniában, akinek sikerült azaz Edinburghi Egyetemen diplomát szereznie, ezt csak úgy tehette meg, hogy férfinak adta ki magát.

Ezután  Indiában, majd Dél-Afrikában Fokvárosban szolgált. Híres volt arról, hogy nem csupán a katonákat, de a helyi őslakosokat is gyógyította.Bár a vélemények többsége szerint nem csak azért választotta a férfilétet,hogy egyetemre járhasson,, hanem mert transzszexuális volt.

- Hirdetés -

3.Hua Mulan, a kínai nép hőse

Hua Mulan  legendás alak, akit egy kínai költő örökített meg Mulan balladája című művében – ez egy olyan kínai költemény, mely az egyenlőség mellett állt ki -, később pedig a kelet legnépszerűbb hősévé vált.

 

- Hirdetés -

4 Lebstück Mária a szabadságharc főhadnagya

1892. május 30-án halt meg Lebstück Mária, aki nő létére főhadnagyi rangot töltött be a szabadságharc honvédseregében. Élete Jókai Mórt novella, Huszka Jenőt és Szilágyi Lászlót operett írására ihlette.

Zágrábban született 1830. augusztus 15-én. Apja, egy jómódú kereskedő a legjobb nevelést akarta biztosítani gyermekének, ezért 13 éves korában Bécsben élő nagybátyjához küldte, hogy itt végezze iskoláit. A nagybácsi, Simonich Boldizsár életvitele hatást gyakorolt a fiatal lányra, aki 18 évesen (1848-ban), a bécsi forradalom kezdetekor  férfiruhába bújt. Lebstück Károly ként csatlakozott az egyetemi légióhoz. Forradalom leverése után Magyarországra szökött. Harcolt a német légióba,  a tiroli vadászokkal, a branyiszkói áttörésnél és az 1849. februári kápolnai csatában is. Buda ostromakor, főhadnagy ként szolgált. Itt ismerkedett meg Jónák József tüzér őrnaggyal, akivel egymásba szerettek. Rövid jegyességüket gyors házasság, majd gyermekáldás követte. A hadügyminiszter megdöbbent, amikor a vérzivataros időkben szabadságért jelentkező főhadnagyot pirongatta, mire az közölte: férjhez akar menni…  A szabadságharc leverése után az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál. A tüzér őrnagy apa soha nem örülhetett fiának: a császári bíróság 16 évi, vasban letöltendő fogságra ítélte, a raboskodást nem élte túl

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!