5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

Megosztás

- Hirdetés -

Eleinte csak enyhébb, nehezen észrevehető tünetekkel jár a diabétesz. Ezekre kell figyelni!

A cukorbetegségnek komoly, veszélyes szövődményei lehetnek. A szív- és érrendszeri problémáktól a veseelégtelenségen keresztül az idegkárosodásokig. Ezek között több visszafordíthatatlan következményekkel jár, mint a látás elvesztése, vagy az amputáció. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük.

kep 2023 03 17 153301222 5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

A cukorbetegek a betegség első éveiben nem különösebben tapasztalnak tüneteket. De, ha még is, leginkább figyelmen kívül hagyják őket. Nagyon kell figyelni, hogy időben orvoshoz tudjunk menni.

- Hirdetés -

Gyakori vizelés

A diabétesz egyik korai jele a gyakori vizelés. Ennek oka, hogy a vesék nem tudják a glükózt visszaszűrni a véráramba mert túl sok van belőle, így a felesleg a vizeletbe kerül. Ezt mind ki kell üríteni. Dehidratáltsággal járhat a túlzott vizelés. Állandóan szomjasak is vagyunk. Még akkor is, ha folyamatosan iszunk.

kep 2023 03 17 153312942 5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

Éhség

A cukorbetegség tünete a nehezen kielégíthető farkaséhség. Az is, ha rendszeresen túlesszük magunkat. Ennek oka, hogy a sejtjeink nem tudják megfelelően hasznosítani a táplálékot. Úgy érzi a szervezetünk, hogy nem biztosítunk számára elegendő energiát (glükózt), pedig valójában túl sok is van benn. Ennek oka az állandó éhségérzet.

kep 2023 03 17 153451277 5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

Nehezen gyógyuló sebek

A magas vércukorszint miatt a vérerek veszítenek a rugalmasságukból. Szűkebbé válhatnak. Így kevesebb oxigénben és tápanyagban gazdag vér jut el a sejtekig. Azokra a területekre is, amelyek megsérültek. Így lassabban, nehezebben gyógyulnak. A cukorbetegek hajlamosabbak lehetnek a fertőző betegségekre, mivel az immunrendszerük is gyengébb. A leggyakoribb fertőzések a bőrt, a húgyutakat, a hölgyek esetében a hüvelyt érinthetik.

- Hirdetés -
kep 2023 03 17 153355293 5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

Fáradékonyság

Nem jut elegendő tápanyag, sem oxigén a sejtekhez. Akkor is fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, ha eleget alszunk.

kep 2023 03 17 153409593 5 tünet, melyekből időben felismerhető a diabétesz.

Zsibbadó végtagok

Ez a romló vérkeringésre, és az ennek következményeként megjelenő idegkárosodásokra vezethető vissza. Lehet enyhébb is, viszont lehet olyan is, ami már a hétköznapi tevékenységeinkben is zavar.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Via: Egészségkalauz

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!