7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

Megosztás

- Hirdetés -

Történelem órán nagyon sokat tanultunk az országokról, államokról, azok összeolvadásáról s szétválásáról. A háborúk és az összeesküvések, a hatalomra jutások nagyon-nagyon sok mindent megváltoztattak az idő során. Több ország új nevet kapott, például a régen Jugoszláviaként ismert területet ma, Szerbia és Montenegró néven ismerjük, ahogy Csehszlovákia is szétvált és lett külön Cseh ország és külön Szlovákia. Viszont nemcsak ezen országok változtattak nevükön. A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk, kik és miért változtattak nevükön. Meg kell jegyeznünk, hogy van, aki régebben és van, aki most tervezi a névváltoztatást.

1, Néderland (új név) – Hollandia (régi név)

Ennek az az oka, hogy az országot már évtizedek óta a vöröslámpás negyeddel és az ott legálisan használható de más országokban tiltott anyagokkal azonosítják. Annak érdekében, hogy népszerűsítsék az országot, úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a nevét, sőt sport- és kulturális rendezvényeken is a Néderland névvel fognak indulni. A kormány 2019 vége előtt tervezi végrehajtani a névváltoztatást.

- Hirdetés -
01 13 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

2, Észak-Macedónia (új név) – Macedónia (régi név)

2019 februárjában Macedónia hivatalosan is Észak-Macedónia lett. A névváltozást a gazdasági érdekek valamint a majdnem 30 éves konfliktus indokolta, mely Macedónia északi része és Görögország között harapódzott el. A görögök úgy vélték, hogy egyetlen államnak sincs joga ugyanazt a nevet viselni, mint a történelmi területüknek. Mivel a macedónok nem akarták feladni a küzdelmet, Görögország válaszul meggátolta, hogy Macedónia EU tagállam legyen. Ennek eredményeként a macedón hatóságok végre kompromisszumot kötöttek, és véget vetettek a több éves vitának.

02 13 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

3, Thaiföld (új név) – Siam (régi név)

- Hirdetés -

Thaiföldöt régen egészen máshogy hívták. Csengéséről a sziámi macskák ugrottak be az embereknek, ebből kifolyólag már nem lehet annyira nehéz kitalálni, hogy régen ezt az országot Siamnak hívták. Azért kellett annak idején megváltoztatni a nevét, mert forradalom tört ki és a politikai rendszer megváltoztatása névváltoztatást vont maga után.

04 12 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

4, Srí Lanka (új név) – Ceylon (régi név)

Sri Lanka régi neve Ceylon volt, mely a Brit Birodalom birtokában volt. Annak idején kávéültetvények hada volt jelen a területen, ám a káros és fertőző rovarok megbetegítették a növényeket és kipusztultak. Az országnak jó sok idejébe tartott, mire eljutott a ma ismert Sri Lankához. 1972-ben fogadták el a javaslatot a névváltoztatáshoz.

- Hirdetés -
05 14 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

5, Mianmar (új név) – Burma (régi név)

1989-ig Mianmart, Burmanak hívták, amit a katonai bizottság változtatott meg. A parlament viszont soha nem ült össze, hogy megbeszéljék ezt a változtatást, és ők mind a mai napig Buraként emlegetik az országot.

06 12 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

6, Kongó (új név) – Zaire (régi név)

1960-ben Kongó már nem tartozott Belgiumhoz, mert elérte, hogy független ország legyen, így neve Kongói Köztársaságra változott. Egy katonai puccs idején Mobutu diktátor hatalomra került, és átnevezte az államot Zaire Köztársaságra. Miután megdőlt a diktatórikus rendszer az ország választhatott milyen nevet szeretne az országnak – így kapta meg a Kongói Demokratikus Köztársaság nevet.

07 14 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

7, Szaúd-Arábia (új név) – Hijaz (régi név)

Hijaz ma azon területek egyike, mely Szaúd-Arábiához tartozik. 1925-ben Hijaz elfoglalta a Nejdi Királyságot, mely Nejd és Hijaz államának megalakulását eredményezte. 1932-ben az uralkodó átnevezte ezt Szaúd-Arábiára.

08 13 7 ország, amely úgy változtatta meg a nevét, hogy észre sem vettük

Ti tudtatok ezekről?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!