8 tehetséges gyermek, akiknek találmányai megmenthetik az emberiséget

Megosztás

- Hirdetés -

Louis Braille mindössze 15 éves volt, amikor feltalálta a vakok betűkészletét. Benjamin Franklin nevéhez pedig olyan találmányok fűződnek, mint a bifokális lencse vagy a villámhárító feltalálása. Ahhoz, hogy valaki ragyogó feltalálóvá váljon, csak inspirációra, akaraterőre és önbizalomra van szüksége. A mostani cikkünkben szereplő fiatalok pontosan erről adnak tanúbizonyságot. Az ő elképesztő ötleteikkel olyan dolgokat lehet megakadályozni, mint a zárt kocsiban való elhalálozás, vagy a környezetszennyezés.

1, Jack Andraka, USA, 16 éves: rák korai diagnosztizálása.

Miután Jack egyik szerettét a rák vitte el, a fiú elkezdett érdeklődni a rák korai diagnosztizálása iránt. Arra tette fel az életét, hogy kidolgoz egy módszert, amivel korán meg lehet állapítani a hasnyálmirigyrákot. Ez a betegség ugyanis tünetmentes és csak a legvégső stádiumban üti fel a fejét.

- Hirdetés -

Suli után a fiú 7 teljes hónapon át dolgozott egy laborban. A hosszú kísérletek eredményeként egy kis eszközt hozott létre, mely kimutatja a mezotelint a vérben. Ez segít időben diagnosztizálni a rosszindulatú daganatokat.

2, Valentin Frechka, Ukrajna, 18 éves: lehullott levelekből papír.

Valentin Frechka egy tizenegyedik osztályos tanuló, aki felfedezte, hogy a lehullott levelekből papírt lehet előállítani. Találmánya elősegíti, hogy csökkenjen az erdőirtások száma és környezetbarátabb legyen a papírgyártás.

- Hirdetés -

Másfél tonna levélből 20 ezer A4-es papírt lehet előállítani. Elmondása szerint bármilyen levél jó, de a legeslegjobb a tölgyfa levele. Ezért a találmányért Valentine elnyerte a 2018-ban az USA-ban megrendezett Genius Olimpia aranyérmet.

3, Szergej Khalyavin, Oroszország, 17 éves: számítógép egér használata a kéz nélküli emberek számára.

Szergej még csak 11. osztályos tanuló, de kipattant a fejéből, mi lenne ha olyan egeret hozna létre, amit a kéz nélküli emberek is könnyedén használhatnak. Egyik barátjának sajnos amputálni kellett a karjait és úgy döntött, hogy miatta is kifejleszti ezt a technológiát. A találmánya leginkább egy papucshoz hasonlít, mely egy hagyományos egér technológiáját foglalja magába és lábbal lehet vezérelni.

- Hirdetés -

Szergej azt mondta egyetlen hét alatt sikerült megszoknia a készüléket és gond nélkül használni számítógépezés során. Sőt még online és telepített játékokkal is tudott játszani. A 17 éves fiatalnak egyik tanára segített, így sikerült elnyernie 2016-ban egy díjat a Moszkvai Nemzetközi Találmányok és Innovatív Technológiák Szalonjában.

4, Kylie Symonds, USA, 13 éves: kemoterápiás infúziós táska.

Kylie régóta küzdött rákos megbetegedéssel, ám ennek ellenére is az volt legnagyobb vágya, hogy sétálhasson, a barátaival beszélgethessen, normálisan járhasson iskolába. Ám a folyamatos kezelések és az infúzió nem tette ezt lehetővé, ezért megpróbált megoldást találni, hogy összekösse a kellemest a hasznossal. Az infúziós tasakot egy hátizsákhoz erősítette, így könnyen fel tudta kapni hátára, és sétálhatott addig, míg az infúzió csöpög. A fiatal lány szabadalmat kapott eme találmányra és most azt tervezi, hogy tömegével fogja gyártatni.

5, Anna Du, USA, 12 éves: robot, mely szemetet keres az óceánok fenekén.

Anna imád sétálni a bostoni kikötőben, ám észrevette, hogy nagyon-nagyon sok szemét van a parton és a vízben is egyaránt. A lány eleinte megpróbálta egymaga összegyűjteni az eldobált hulladékokat, de hamar elfogyott az ereje. Ezek után úgy határozott, hogy egy olyan szerkezetet fog tervezni és felépíteni, mely megkeresi a szemetet az óceánok, tengerek alján és összeszedi azokat.

Mivel a műanyag elnyeli az infravörös sugárzást, így a speciális érzékelőkkel könnyen fel lehet ismerni azt. A jövőbeli terveiben az szerepel, hogy ne csak műanyagot, hanem más hulladékot is képes legyen felszedni. Annat meghívták a Young Scientist Lab-ba, ahol a találmányának fejlesztésén dolgozhat.

6, Gitanjali Rao, USA, 12 éves: ólomszint meghatározása a vízben.

2016-ban a Michigan-i Flint lakosai mérgezést kaptak a víz magas ólomtartalma miatt. Gitanjali szülei speciális tesztcsíkokat vásároltak a víz tesztelésére, ám sajnos téves eredményeket kaptak. Ekkor jutott eszébe a lánynak, hogy egy olyan készüléket fog csinálni, ami meg tudja határozni a nehézfémek szintjét a vízben. A szerkezet szénhidrát nanocsövek szűrőjén alapul, és bluetooth kapcsolat segítségével okostelefonon is lehet ellenőrizni az eredményeket. 2017-ben Gitanjali lett az Egyesült Államok legjobb és legfiatalabb tudósa.

7, Curry Bishop, USA, 10 éves: egy eszköz, ami megakadályozza, hogy egy gyerek elhunyjon a zárt kocsiban.

A kisfiúnak akkor jutott eszébe egy ilyen találmányt készíteni, mikor a szomszédai hat hónapos gyermeke a zárt kocsiban vesztette életét. A nyári hőségben az autó belső hőmérséklete akár a +60 ° C-ot is elérheti, még abban az esetben is, hogy az ablak bizonyos szintig le van engedve. Annak érdekében, hogy ezeket a tragikus eseményeket megakadályozza, Curry egy hőmérővel, érzékelővel és hűtőrendszerrel ellátott szerkezetet készített. A készüléket a fejtámlához kell rögzíteni, ami jelzést ad, ha a belső hőmérséklet elérte a kritikus határértéket. A Toyota már érdeklődik a technológia iránt.

8, Brittany Wenger, USA, 17 éves: az emlőrák korai diagnosztizálása.

Egy floridai diáklány egy olyan mesterséges hálózatot fejlesztett ki, mely képes korán diagnosztizálni az emlőrákot. Ez a számítógépes program olyan adatokat is képes kielemezni, melyet az emberi agy továbbít. Ezzel a programmal tanulmányozni lehet a szöveteket is.

Brittany találmánya képes a betegséget 99%-os pontossággal diagnosztizálni. A lány folyamatosan fejleszti ezt a programot, hogy minél több hasonló megbetegedés korai fázisát azonosítani tudja. A mellrák mellett a leukémia agresszív formáit is meg tudja határozni. Brittany 2012-ben Google Science Fair nagydíjat kapott a felfedezéséért.

Miből lesz a cserebogár nem igaz? Elképesztő, hogy már ennyi idősen ilyen zseniális ötletük van. Le a kalappal mindegyik előtt.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!