8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

Megosztás

- Hirdetés -

A rák rettentő alattomos betegség. Ezeket tudnunk kell, hogy ne legyen túl késő…

Sokszor megfordul bennünk a kérdés, hogy vajon bennünk is lappanghat a betegség? Meddig bújkálhat anélkül, hogy felfedné magát? Mikor érdemes szűrővizsgálatra menni? Utóbbi kérdésre a válasz, hogy rendszeresen és gyakran!

korhaz 1024x576 2 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

Sajnos egyes rákos megbetegedéseket gyakran csak jóval a tünetek kialakulása után diagnosztizálnak. Ekkora a betegség már annyira elterjedt, hogy a daganat oly nagyra nőtt, hogy a képalkotó vizsgálatok kimutatják, esetleg ki is tapintható.

- Hirdetés -

Bizonyos ráktípusok már korán, a tünetek kialakulása előtt is diagnosztizálhatók. A legjobb esély a túlélésre az, ha a rák korai stádiumában diagnosztizálják és kezdik meg a kezelést.

Vannak rákfajták, amelyek kialakulása 10 évig vagy még annál is tovább tart, és addig teljesen észrevétlenül lappang a szervezetünkben.

kep 2023 02 13 123442315 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

Az egészségkalauz írt egy listát, amelyen jól látható, hogy mik a korai jelei a ráktípusoknak.

- Hirdetés -

HERERÁK

Akár egyik, akár mindkét herét érinti a rák, sokáig nyilvánvaló jelek és szimptómák nélkül fejlődhet a betegség. A herék rendszeres önellenőrzésével általában felfedezhető egy árulkodó csomó, de ez sem általános.

MÉHNYAKRÁK

A tünetek gyakran csak a rák későbbi stádiumában jelentkeznek. A rendszeres méhnyakrákszűrés (Pap-teszt) segítheti a daganat korai felismerését. A kezelés minél előbbi elkezdésvel megakadályozható a rákos sejtek további burjánzása.

HASNYÁLMIRIGYRÁK

Általában csak akkor válik észrevehetővé, amikor a rák már előrehaladott stádiumban van. A túlélési arányok emiatt alacsonyak.

- Hirdetés -
rak 1 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

MELLRÁK

A hererákhoz hasonlóan az önellenőrzésekkel gyakran felfedezhetők olyan csomók vagy egyéb elváltozások a mellben, amelyek korai stádiumú mellrákra utalnak. A rendszeres mammográfiás vizsgálat szintén kritikus fontosságú a daganatok felismerésében, amikor azok még kicsik, és nincsenek más nyilvánvaló tünetek.

PROSZTATARÁK

A korai időszakban általában nincsenek tünetek. A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat, amely általában a férfi rendszeres vérvizsgálatának része, kimutathatja a vérben a prosztatarákkal összefüggésbe hozható markereket.

kep 2023 02 13 123935212 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!
k

PETEFÉSZEKRÁK

A tünetek elsőre nem feltétlenül nyilvánvalóak, de amikor jelentkeznek, hirtelen bukkannak fel, és tartósan megmaradnak. Sajnos az éves Pap-teszt nem képes kimutatni a petefészekrákot. A petefészekrák diagnosztizálásához teljes vérképet, rák antigén tesztet, vagy más csírasejttumortesztet végeznek.

TÜDŐRÁK

A tüdőrák jelei közé tartozik a gyakori köhögés és a rekedtség. Az orvos fizikális vizsgálattal, képalkotó vizsgálatokkal és a köpet mikroszkópos vizsgálatával (ha köhögéskor váladékot termel) diagnosztizálja.

rakks 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

BŐRRÁK

Bár lehet, hogy a korai időszakban nem érez semmilyen tünetet, a bőr megjelenésének megváltozása, akár apró anyajegyek vagy foltok esetén is, a bőrrák korai jelei lehetnek. Fontos, hogy mindenhol ellenőrizze a bőrét, és rendszeresen járjon bőrgyógyászhoz bőrvizsgálatra is.

VASTAGBÉLRÁK

Ez egy tipikusan lassan kialakuló betegség, hosszú idő eltelhet az első tünetek megjelenése előtt. A vastagbéltükrözés továbbra is a legjobb vizsgálat a rákot megelőző és rákos vastagbélpolipok felkutatására.

VESERÁK

A veserák korai stádiumában általában nem okoz tüneteket. A teljes vérkép és a fizikális vizsgálat gyakran az első jele annak, hogy az egyik vagy mindkét vesében rákos a daganat. Az olyan rák túlélési aránya, amely nem terjedt túl az egyik vesén, általában magas.

kep 2023 02 13 123918501 8 tünet, ami rákot sejtet. Azonnal cselekedni kell, ha ezeket tapasztalod!

8 tünet, ami korán jelezheti a daganatot

  • Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  • Indokolatlan fogyás
  • Nyelési nehézségek
  • Nem múló köhögés, rekedtség
  • Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  • Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  • Véres, szokatlan széklet, vizelet
  • Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Via

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!