9 tipp, hogy elkerülhesd a közösségi oldalalak manipulálásait

- Hirdetés -

Naponta több, mint 1,5 milliárd ember használja aktívan csupán a Facebook-ot, de sajnos csak kevesen gondolnak bele, milyen óriási befolyása van a közösségi médiáknak az életünkre.

1. Miért görgeted megállás nélkül a Hírfolyamot?

A különböző közösségi oldalaknak mind megvan a saját eszközük arra, hogy fenntartsák a felhasználóik figyelmét, érdeklődését és így biztosítsák azt, hogy órákat töltsenek el az adott oldalon. Egy nem régi statisztika szerint a tinédzserkorúak akár napi 9 órát is eltölthetnek az ilyen oldalakon, míg a felnőttek napi 2-3 órát. Gondoljunk bele: ez néha több, mint amennyit a családtagjainkkal vagyunk!
Tehát, miért csináljuk ezt? Ez az első kérdés, amit fel kell tennünk önmagunknak. Nyilván vannak, akiknek a munkájukhoz, tanulmányaikhoz kell, de vannak olyanok, akik csak unalomból használják. De vajon a sok unaloműzési mód közül miért pont azt választjuk, hogy órákig görgetjük és görgetjük a hírfolyamokat és az idővonalakat?
Valljuk be: viszonylag ritkán találkozunk olyan érdekességgel, ami valóban érdekel is minket!

- Hirdetés -

2. Tudd, hogy van egy „törésvonal” a valóság és a közösségi oldalak között!

Gyakran beszélünk arról, hogy a különböző hírességek mennyire másként néznek ki a valóságban, mint azokon a fotókon, amiket feltöltenek. De elgondolkodtunk már azon, hogy mi is ugyanazt csináljuk? Csak és kizárólag a legjobb, legizgalmasabb és legtökéletesebb képeket és pillanatokat osztjuk meg a világgal, ami természetes, hiszen ki akarná az előnytelen, nem túl jó dolgokat közzétenni magáról?! Ennek következtében viszont hamis kép alakul ki rólunk másokban.
Gondolj csak bele: voltál már féltékeny valakire amiatt, amit láttál róla a közösségi oldalakon? Hogy több követője, ismerőse van, mint neked? Hogy olyan gyönyörű helyeken készít fényképeket, ahol te még nem voltál? Hogy milyen autója, ékszere, ruhája vagy fitt alakja van?
De vajon mennyire igaziak azok a dolgok? Tényleg annyira boldog és tökéletes az élete, mint ahogy mutatja? Nem valószínű! Mi több, fontos tudni, hogy sosem látjuk teljes egészében mások életét és nem tudjuk a részleteket!

Fenella Scarlett McCall (@fitfenji) által megosztott bejegyzés,

- Hirdetés -

3. Azt kövesd, ami tényleg érdekel és ne azt, ami népszerű!

- Hirdetés -

A közösségi oldalakat böngészve már biztos feltűnt, hogy egyik híresség bejegyzésétől görgetsz egy másik híresség bejegyzéséig, ami valójában egyáltalán nem is érdekel. Hiszen miért akarnád azt nézni, hogyan vitatkoznak, veszekednek („műbalhéznak”) egymással?! Neked is megvan a saját életed, az időd pedig értékesebb ennél! Szánd tehát olyan dolgokra, amiknek valóban van értelmük és ne olyanokra, amiket mások népszerűnek titulálnak. Ne hagyd, hogy a közösségi oldalak befolyásolják az érdeklődésedet!

4. Kapcsold ki a „megosztó módot”!

Vannak olyanok, akiknek szinte kényszert éreznek arra, hogy életük minden apró pillanatát megosszák a közösségi oldalakon. Akik egyszerűen nem veszik észre, hogy mi történik körülöttük, annyira belemerülnek a képszűrőkbe és hashtag-ekbe.
Szakértők azt állítják, vannak emberek, akikben már kialakult egy olyan félelem, hogy kikerülnek az ismerőseik, követőik köztudatából, ha nem töltenek fel folyamatosan valamit és így nem jelennek meg a hírfolyamban. Mi több, ez a félelem depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
Fontos, hogy megtartsd az egyensúlyt! Kapcsold ki a „megosztó módot” és élvezd a pillanatokat, amit barátaiddal és családtagjaiddal töltesz. Képet ráérsz később is feltölteni, ha nagyon akarsz.

5. Lépj kapcsolatba emberekkel gyakrabban a való életben!

A személyes kapcsolat nagy előnye az online-nal szemben, hogy sokkal személyesebb (mint ahogy a nevében is benne van). Láthatod a barátaidat nevetni egy vicc után, megveregetheted a vállaikat, nem beszélve a hangulatról, amikor többen összejöttök valahol.

6. Csak a legfontosabb értesítéseket kapcsold be!

Miért akarnál értesítéseket kapni olyan dolgokról, amik nem érdekelnek igazán?! Ezek az állandó értesítések csak félbeszakítanak a munkádban, hobbidban és és kizökkentenek a „ritmusból”. Ha értékesnek, drágának találod az idődet, próbáld leredukálni a közösségi oldalakon töltött időt napi 30 percre. Meg fogod látni, hogy sokkal koncentráltabb, összeszedettebb és hatékonyabb leszel!

7. Tudj mindig elszakadni a közösségi oldalaktól és csak a hobbiddal foglalkozni!

Például, ha szeretsz futni, ne vidd magaddal a telefont, vagy legalábbis ne legyél online. Ne hagyd, hogy akármi is elterelje a figyelmed közben. Ha nincs hobbid, próbálj meg olyat találni, amit szeretsz és/vagy amit mindig is ki szerettél volna próbálni. Meglátod, sokkal hasznosabban fog telni az időd!

8. Ne legyél túl könnyű prédája a hirdetőknek!

A hirdetések fontosak mind a hirdetőnek, mind pedig a célközönségnek, hiszen így szereznek tudomást a különböző – számukra hasznos – termékekről, szolgáltatásokról.
Már biztos észrevetted, hogy ha rákeresel például egy termékre, utána ahhoz kapcsolódó hirdetéseket fogsz látni mindenhol. Ez nem véletlen! A különböző hirdetési rendszerek így próbálnak potenciális érdeklődőket találni, ami általában sikerül is. A lényeg, hogy mindig tartsd szem előtt: nem mindig van szükséged azokra a dolgokra, amiket hirdetnek, ezért csak azokat nézd meg, amik valóban érdekelnek.

9. Került a leggyakoribb manipulációs technikákat!

A közösségi oldalak mindent megtesznek, hogy befolyásoljanak minket döntéseinkben és véleményeinkben. Persze ez nem azt jelenti, hogy paranoiásnak kell lenned! Csak ne az efféle oldalakon éld az életed! Ne engedd senkinek és semminek, hogy azt éreztesse veled, kevesebb vagy, mint ami!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!