Nyilván a házadban, lakásodban van konyha. Ha szeretsz főzni, akkor van egy nélkülözhetetlen dolog. A vágódeszka. Elengedhetetlen az életek előkészítéséhez. Két fajtát különböztetünk meg. Műanyag és fa. A főzés és a saját egészségünk biztonságáért rendkívül fontos ezek tisztántartása. Na de melyiket hogy és mennyire?
Kezdjük a műanyaggal…
A műanyag vágódeszka legfőbb előnye, hogy mosogatógépben is mosható. A mosogatógép egy meglehetősen drasztikus eljárás a mosatlan edények tisztán tartására. Erős vegyszerek, forró víz. Meglehetősen alapos munkát végez. A műanyag vágódeszka legfőbb problémája, hogy könnyebben sérül, mint a fa. Egy éles késsel rendkívül könnyedén elég mély karcolásokat ejthetünk rajta, amiben megtelepedhetnek a különböző baktériumok.
A fa vágódeszka
Azt gondolnánk, hogy a műanyag vágódeszkát könnyebb tisztítani, ezáltal biztonságosabbak? Ez nem igaz. A fával az a baj, hogy nem lehet mosogatógépben tisztítani, ugyanis megszívhatja magát vízzel, ami nem tesz jót az anyagnak. A fa vágódeszka megválasztásánál különös figyelemmel kell eljárni. Jobban bírják a „gyűrődést” viszont fokozottan figyelni kell a tisztítására. Mindkettő anyag esetén kell fertőtlenítőt használni. Főleg akkor, ha nyers húst dolgoztunk fel rajta. A domestos jól jöhet ilyenkor. A fa belsejébe is beivódhatnak a baktériumok, de ezek rendszerint már nem életképesek. A műanyagok általában jobb alapot szolgáltatnak a baktériumok elszaporodásához. Furcsa mód egyes éttermekben betiltották a fa vágódeszkák használatát.
Na de akkor most melyik a jobb?
Igazán győztest nehéz kihirdetni. Egy vizsgálat során tízféle fa deszkát, négyféle műanyag polimert, valamint egy keménygumi deszkát „fertőztek meg” különböző fertőző baktériumokkal. Olyanokkal, amik e feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribbak.
Azt tapasztalták, hogy a fa vágódeszkán perceken belül kipusztultak a baktériumok 99,9 százaléka, míg a műanyag változaton inkább burjánzásnak indultak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a műanyag változatokon rendre elterjedtek a különféle kórokozók.
Tény és való, hogy a műanyag deszkákról könnyebben lemoshatóak a baktériumok, de ez csak a vadonatúj eszközökre érvényes. A kórházakban is gyakran következnek be fertőzések emiatt.
A lényeg, hogy mindig alaposan figyeljünk ezek tisztítására, továbbá legyen többféle is a különböző ételekhez. Nagyon csúnya betegségeket kaphatunk el.
Ti milyet használtok otthon? Írjátok meg kommentben.