Az ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború tovább húzódik

- Hirdetés -

Milliókat fenyeget a súlyos éhezés, az orosz-ukrán háború miatt.

Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára arról beszélt, hogy a világ potenciális élelmiszerválsággal nézhet szembe. Az árak ugrásszerűen emelkednek, mivel csökken a globális kínálat az alapnövényekből készült élelmiszerekből.

kep 2022 05 21 091010727 Az ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború tovább húzódik

Az orosz és ukrán síkság adja a világ gabonaexportjának 24%-át. Az ukránok nem tudják begyűjteni a termést, az oroszok pedig szankciók alatt állnak.

- Hirdetés -

„Az élelmiszerek, az üzemanyagok és a műtrágyák árai az egekbe szöknek. Az ellátási láncok megszakadnak. Rekordmagasak az importáruk szállításának költségei, ráadásul az árukat jelentős késéssel szállítják. Mindez a legszegényebbeket sújtja a legjobban, és elülteti a politikai instabilitás, a nyugtalanság magvait az egész világon” – mondta Guterres

kep 2022 05 21 091020012 Az ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború tovább húzódik

A német kormány szerint Oroszország akadályozza 20 millió tonna gabona kivitelét az ukrán térségből. Az oroszok fegyverként használják az ukrajnai gabonaexport blokádját.

Annalena Baerbock (német külügyminiszter) az ENSZ-ben tartott konferencián hangsúlyozta, az az ukrán kikötők blokádjával, az ukrán silók, az utak, a vasutak és különösen az ukrán parasztok termőföldjeinek lerombolásával Oroszország gabonaháborút is folytat. Ez pedig fenyegető éhínséget, globális élelmiszerkrízist válthat ki.

kep 2022 05 21 091101335 Az ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború tovább húzódik

Megoldást jelenthetne a termőföldek növelése, de egyes helyeken, mint Brazília vagy az Egyesült Államok, ez szinte lehetetlen. Nem segít az a tény sem, hogy a nitrogén alapú trágya ára megnégyszereződött, a foszfát alapú pedig megháromszorozódott a 2020-as árakhoz képest. A kémiai alapú trágyák létfontosságúak a betakarítás segítésében, de a túl sok trágya szennyezi a vizeket és a talajt, valamint erősíti az eróziót.

- Hirdetés -

A háború hatása nálunk is érződik. Az agrárszektor szerint akár 20%-os emelkedésre is számíthatunk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!