Magyarországon is megterem a világ egyik legkülönlegesebb és legritkább gyümölcse!

A Surinam cseresznye (Eugenia uniflora), más néven pitanga, egy trópusi gyümölcsfa, amely elsősorban Dél-Amerikában őshonos, különösen Brazíliában, Surinamban és Paraguayban. Ez a növény akár 2–7 méter magasra is megnőhet, és sűrű, bokros lombkoronájával nemcsak gyümölcstermőként, hanem dísznövényként is népszerű. Levelei fiatal korukban vöröses árnyalatúak, majd fényes zölddé válnak, miközben kellemes illatot árasztanak, ha összedörzsölik őket. Apró, fehér virágai illatosak, és számos beporzó rovart vonzanak.

A gyümölcse kis méretű, bordázott és cseresznyeszerű, átmérője 2–4 cm között mozog. Érés során színe a zöldtől a sárgán és a narancson át mélyvörösig változik, de létezik sötétlila változat is. Íze fajtától függően lehet kellemesen édes-savanykás vagy enyhén gyantás. Magas C-vitamin-, A-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt rendkívül egészséges, hiszen erősíti az immunrendszert, segít a sejtek védelmében, valamint gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatással is bír. A termés frissen is fogyasztható, de gyakran készítenek belőle lekvárt, dzsemet, gyümölcslevet vagy koktélokat, sőt aszalva és cukrozva is ízletes csemege lehet.

A Surinam cseresznye meleg, trópusi vagy szubtrópusi klímát igényel, és a fagyokat nem tűri, már 0°C körüli hőmérsékleten is károsodhat. Ennek ellenére szárazságtűrő növény, de a rendszeres öntözést meghálálja. A napos helyeket kedveli, bár félárnyékban is életképes, és szinte bármilyen talajtípusban megél, ha a vízelvezetés megfelelő. Szaporítása magról történhet, de mivel a magok gyorsan elveszítik csírázóképességüket, fontos, hogy frissen ültessük el őket. A növény termőre fordulása magról vetve akár 5-6 évig is eltarthat, de oltással vagy dugványozással ez az idő lerövidíthető 2-3 évre.

Magyarországon a Surinam cseresznye szabadföldi termesztése nem lehetséges a fagyérzékenysége miatt. Dézsás növényként azonban sikeresen nevelhető, ha a téli hónapokban fagymentes, világos helyen, például egy üvegházban vagy lakásban tartjuk. Nyáron érdemes a kertbe vagy a teraszra kitenni napos helyre, míg télen mérsékelt öntözéssel, 10-15°C-os környezetben érdemes teleltetni. Metszéssel alakítható, így akár dísznövényként is kiválóan használható. A leveleiből készített tea nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, míg a gyümölcsök frissítő és egészséges táplálékként szolgálnak.

Összességében a Surinam cseresznye egy különleges, egzotikus növény, amely nemcsak ízletes és tápanyagokban gazdag gyümölcsével, hanem dekoratív megjelenésével is elnyeri a kertészek és botanikai rajongók tetszését. Ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, dézsás növényként Magyarországon is termeszthető, így aki kedveli az egzotikus gyümölcsöket, egyedi és ízletes különlegességet nevelhet saját otthonában.
Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!