Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Megosztás

- Hirdetés -

Biztos tudni akarod? Bírni fogja a gyomrod???

Az Európai Bizottság legújabb döntése alapján a házi tücsökkel együtt most már négy olyan rovarfajta van, amely a megjelenhet kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként.

kep 2023 02 11 074915602 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Az AM (Agrárminisztérium) módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők legyenek a boltok polcain.

- Hirdetés -

A rovarfogyasztás számos ázsiai és afrikai gasztronómiai kultúrának jelenleg is szerves része, s az elmúlt években ugrásszerűen nő azon tanulmányok száma, amely az ezzel járó előnyöket és kockázatokat vizsgálja – mondta a NÉBIH még 2016-ban.

kep 2023 02 11 074933257 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

„Pedig a kutatók egyetértenek abban, hogy megoldást nyújthat a megszokott állati fehérjék kiváltására. A társadalom fejlődésével párhuzamosan nő az állati fehérjék iránti igény, a hústermelés fokozódó mértéke azonban jelentős környezeti többletterheléssel jár”

kep 2023 02 11 074955822 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Az ehető rovarfajok, mint a lisztkukac vagy a vándorsáska viszont a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Amellett, hogy a rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, sokkal hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok. Ez annak tudható be, hogy nem szükséges külön energia a testhőmérsékletük megtartásához, mivel környezetük hőtartalmát veszik fel. Ráadásul takarmányként felhasználhatók olyan mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy éppen faipari melléktermékek, amelyeket ma sok esetben hulladékként tartunk számon

- Hirdetés -
kep 2023 02 11 075008503 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Amíg a kármin vagy kárminsav (carmine, cochineal extract, crimson lake, carmine lake, CI Natural Red 4) sokszor E120 fedőnéven, úgy a sellak (shellac, schellack) E904-es kód alatt fut a csomagolásokon. A Nébih E-szám kereső oldala szerint a kárminokat és a kárminsavat a kosnilból állítják elő – amely a bíbortetű nőnemű példányainak szárított testéből áll. 

kep 2023 02 11 074943637 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Miben van bíbortetű?

Kármin adja a bevonatos cukorkák, drazsék piros színét. M&M’s, franciadrazsé, dunakavics. Rózsaszín bevonatú fánkok, mignonok, Szamos tortadísz, Tibi, Vadász csokik. De a TUC bacon ízesítésű kekszben is találni E120 színezéket, amely a bíbortetűből van előállítva.

kep 2023 02 11 075046070 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

Ezen kívül húskészítményekben is:  Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF), virslikben (pl. Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo, , májkrémekben (pl. Kaiser, Finonimo), debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser), és füstölt parasztkolbászokban is (pl. Gyarmati). Sőt, kerülhet kármin a piros halikrákba, vagy rák ízesítésű halrúdba is.

- Hirdetés -
kep 2023 02 11 075018233 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

E904 vagyis sellak is rengeteg termékben megtalálható, ami ugyanúgy rovarokból van.

kep 2023 02 11 075030368 Ezekben az ételekben ROVAROK vannak. Ezzel az E-számmal jelölik! Sok népszerű termék a listán!

E904-et például a Tesco által árusított citromnál, a népszerű Perle d’Or Belgian Seashells belga (kagyló és csiga formájú) csokoládé pralinénél, a Dr Gerard csokiba mártott keksznél, a Kalifa Granada csokiba mártott termékeinél, a Harry Potter Bertie Bott’s Beans ízesített cukorka válogatásnál, a Kometa Malabo gyümölcskosárnál, a Rollo és Goodwill Decor Collection gabonagolyóknál, a Szerencsi – Paleobon tökmaggal dúsított eritrtites étcsokoládénál, a Nobilis csokoládés aszalt gyümölcsös termékeinél, az ILLA pálinkás drazséinál, a Dr. Oetker arany Dekor gyöngynél, a Lindt Swiss Luxury Selection válogatott svájci csokoládénál, a The Box Donut Carnival Box fánk csomagnál és nem utolsó sorban a Kinder Schoko-Bonsnál.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Via

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!