Nagymama trükkje, amitől sokkal finomabb és jobb lesz a farsangi fánk!
![Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk! 1 kep 2025 02 10 114409009 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!](https://vilagunk.hu/wp-content/uploads/2025/02/kep_2025-02-10_114409009.png)
Fánkot készíteni nem egyszer. Legalábbis jó fánkot! Egy igazi művészet. A tökéletes farsangi fánk elkészítéséhez több apró trükk is van, amelyek segítenek abban, hogy a fánk szép levegős, könnyű, aranybarna és nem túl olajos legyen. Íme a legjobb tippek:
1. A tészta titkai
Langyos alapanyagok – A tej, a tojás és a vaj legyen szobahőmérsékletű, mert így könnyebben megkel a tészta.
Jó minőségű liszt – A BL55-ös finomliszt ideális, mert könnyű, mégis tartós szerkezetet ad.
Alapos dagasztás – Addig kell dagasztani, amíg a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz (kb. 10-15 perc). Ez biztosítja a levegős belsőt.
Kelesztés trükkje – Kb. 1 óráig kell keleszteni meleg helyen, letakarva. Túlkelni nem szabad!
![Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk! 2 kep 2025 02 10 114432106 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!](https://vilagunk.hu/wp-content/uploads/2025/02/kep_2025-02-10_114432106.png)
2. A formázás trükkjei
Ne nyomd össze a tésztát – A kelesztés után óvatosan nyújtsd ki, hogy ne törjenek össze a légbuborékok.
Vastagság – 1,5 cm vastagra nyújtsd, mert sütés közben megnő!
Középen mélyedés – Ha szeretnéd, hogy a fánknak szép kis „kalapja” legyen, sütés előtt az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést a közepére.
3. Sütési titkok
Megfelelő olajhőmérséklet (170-180°C) – Ha túl forró, a külseje gyorsan megég, de belül nyers marad. Ha túl hideg, akkor megszívja magát olajjal. Tipp: Próbáld ki egy kis darab tésztával, ha az olajban pezseg, de nem ég meg rögtön, akkor jó a hőfok!
Fedő alatt sütés az egyik oldalon – Amikor az első oldalát sütöd, fedd le az edényt! Ez segít, hogy szépen megemelkedjen és szalagos legyen.
Ne pakold tele az edényt – Egyszerre csak pár darabot süss, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen le túl gyorsan.
4. Tálalási trükkök
Szűrőpapírra szedés – A kész fánkokat papírtörlőre szedd, hogy ne legyenek túl olajosak.
Vaníliás porcukor – Ha illatosabb fánkot szeretnél, keverd a porcukorba vaníliás cukrot.
Lekvár betöltése – Ha töltött fánkot készítesz, használj habzsákot, és ne túl folyós lekvárt, hogy ne áztassa el a tésztát.
![Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk! 3 kep 2025 02 10 114503436 Ezzel az apró trükkel lesz tökéletes a farsangi fánk!](https://vilagunk.hu/wp-content/uploads/2025/02/kep_2025-02-10_114503436.png)
A farsangi fánk tésztájába gyakran tesznek egy kevés alkoholt (például rumot, pálinkát vagy vodkát), mert megakadályozza a túlzott zsiradékfelszívódást sütés közben.
Miért jó az alkohol a fánkhoz?
- Kevesebb olajat szív magába – Az alkohol sütés közben gyorsan elpárolog, így a fánk nem lesz túl olajos.
- Légiesebb, könnyebb szerkezetet ad – Az alkohol segít abban, hogy a tészta lazább legyen, és szép levegős belsejű fánkok süljenek.
- Finomabb ízt ad – Egyes italok, például a rum vagy a pálinka, enyhe pluszízt is adnak a fánknak.
Ha valaki nem szeretne alkoholt használni, akkor helyette egy kis citromlé vagy ecet is segíthet, bár nem ugyanolyan hatásfokkal. 😊
Ezekkel a trükkökkel garantáltan tökéletes farsangi fánkot süthetsz! 🍩😋