Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét – Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

- Hirdetés -

Gyakorlatilag nincs olyan ember a mai fiatalokon kívül, aki ne tudná mi történt 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban.

Ez az esemény minden ember számára sorsfordító és tragikus volt. Ezen a napon készült kép a „Dust Ladyről”, aki eme esemény szimbólumává vált.

Annak ellenére, hogy neki sikerült percekkel az ikertornyok összedőlése előtt megmenekülni, sokaknak nem volt ekkora szerencséje. Egyes források szerint 2977 ember vesztette életét plusz 19 géprabló, valamint több, mint 6000 ember sérült meg.

9 2 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

Az is kiderült, hogy mintegy 140 csecsemő és kisgyermek tartózkodott a Védelmi Minisztérium Gyermekfejlesztési Központjában, mely 200 méterre volt a Pentagontól. Ez volt a harmadik épület, melybe repülőgép csapódott azon a borzalmas napon. A negyedik gépet állítólag a Fehér Ház felé térítették el, ám az utasoknak még idejében sikerült visszafoglalni a repülőgépet. Ennek ellenére, a zuhanást nem tudták elkerülni.

The Pentagon January 2008 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

A Gyermekfejlesztési Központban aznap egy testvérpár is tartózkodott, akiket a körülöttük lévő hősiesség arra ihletett, hogy katonának álljanak. Ma mindketten az amerikai hadsereg tagjai és elkötelezettek országuk valamint hivatásuk felé. Hanna Born hadnagy az eset idején mindössze három éves volt. 2019-ben végzett a Légierő Akadémián, míg húga Heather négy hónapos volt és most középhajósként dolgozik a Tengerészeti Akadémián, ahol majd csak 2023-ban fog végezni.

Heathernek nincs emléke szeptember 11-ről, ám Hanna foszlányokban emlékszik pár dologra.

A napköziotthonban játszottam és táncoltam néhány osztálytársammal. Táncszalagokkal játszottunk, majd a következő pillanat, amire emlékszem, hogy a folyosón rohannak velünk kifele.” – mondta Hanna a CBS Newsnak.

- Hirdetés -
5 13 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

A napköziben lévő gyermekek közül szerencsére senki sem vesztette életét és nem is sérült meg. Ennek ellenére a Gyermekfejlesztési Központ 2004-ben bezárta a napközit a gyermekek biztonságával kapcsolatos félelmek miatt. Félelem és pánik vette körül a Pentagont valamint a kiegészítő épületeket, miután a repülőgép lezuhant és lángba borította a nyugati oldalt.

„Az épületben úgy éreztem mintha túl lennének terhelve az érzékszerveim és ez még tovább romlott mikor kitettük a lábunkat. Hallottam a tűzriasztó hangját, majd a különböző segélyszállító járművek szirénáit. A fejünk fölött sugárhajtóművek és helikopterek csaptak zajt, és éreztem egy nagyon fanyar szagot is.” folytatta Hanna.

7 6 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

Hanna elmondta, hogy a tűzoltók, rendőrök, katonák a megérkezésük után evakuálták az épületet, mivel a dolgozók egy része idős volt és segítségre szorult a csecsemőkről valamint kisgyermekekről nem beszélve.

„Nem tudjuk ezeknek a hősöknek a nevét, de a testvéremmel együtt reméljük, hogy tudják a tetteik inspiráltak minket arra, hogy katonák legyünk.”

3 19 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

Hanna jelenleg a Georgetown Egyetem posztgraduális iskolájában tanul adattudományt valamint elemzést és reméli hogy repülési és mentési küldetéseket hajthat végre a jövőben.

- Hirdetés -

A nővérek szülei, akik szintén katonai háttérrel rendelkeznek, nem voltak a Pentagonban szeptember 11-én. Édesanyjuk, Dana Born nyugalmazott dandártábornok, aki az ominózus napon az Anacostia-Bolling közös bázison tartózkodott, míg édesapjuk nyugdíjas tengerész, aki korábban a Pentagonban állomásozott.

4 16 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

A támadást követő napokban apjuk elvitte őket a Pentagonra néző dombra, hogy figyelhessék a helyreállítási erőfeszítéseket, miközben megpróbálja elmagyarázni a történteket.

Born dandártábornok azt mondja, hogy Hanna, gyerekkorában órákat rajzolt az aznapi tapasztalatokról, miközben megpróbálta megérteni a történteket.

8 3 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

„Egész idő alatt mellette ültünk, hogy támogassuk és vigasztaljuk, miközben válaszoltunk a kérdéseire. Ez volt az a pillanat mikor megpróbálta feldolgozni a történteket” – mondta Born. „Minél többet rajzolt, annál kevésbé aggódott, ugyanis fokozatosan összerakta a dolgokat abból a napból, amit amúgy még a felnőttek is nehezen tudtak felfogni.”

- Hirdetés -
6 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

Ezek az események illetve a katonai bázisokon való rendszeres tartózkodás inspirálta őket arra, hogy szüleik nyomdokaiba lépjenek.

A Pentagon rezervátumban felállítottak egy emlékhelyet 184 paddal, mely a „Pentagon Memorial” nevet viseli. A padokat az áldozatok kora szerinti idővonalban rendezték el, a hároméves Dana Falkenbergetől kezdve a 71 éves John Yamnickyig, aki a haditengerészet veteránja volt és szintén a 77-es járat utasa.

1 3 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

2008-ban, amikor az emlékművet felszentelték, 85 fiatal fát ültettek a padok közé. Az elmúlt 13 évben a fák megérették és kiteljesedtek, most árnyékot vetnek a padokra és nyugalmat biztosítanak mindenkinek.

Hanna elmondja, hogy nővérével nemrégiben ott jártak, és lenyűgözte valamint meg is rendítette őket a hely.

2 2 Három hónapos húgával együtt élte át szeptember 11-ét - Most mindketten az amerikai hadseregben vannak

Mennyire szép és milyen szomorú történet egyben.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!