Íme 21 etikett szabály, amint nemcsak a férfiaknak, de a nőknek is ismerni kell

- Hirdetés -

A szüleink már kicsi korunk óta próbálják belénk nevelni azokat a dolgokat, melyeket az illem megkövetel. Például, hogyha valakinek köszön édesapánk, édesanyánk annak nekünk is köszönni kell, vagy ha kapsz valamit azt illik megköszönni, amikor kérsz valamit a kérem kifejezést kell mellé tenni és így tovább. Persze nemcsak ennyiben merülnek ki az etikett szabályai, hanem másban is, amiket ma el is hoztunk nektek. Ezeket az illemszabályokat nemcsak a férfiaknak, hanem a nőknek is meg kell ismerniük, hiszen nem lehet elvárni, hogy csak az egyik fél legyen udvarias és illedelmes.

1, Amikor valaki életében először jár az otthonodban, elsőként mindenképpen végig kell vezetni őt a házon. Mond el neki, hol van az illemhely, hova tudja letenni a táskáját, kabátját, hol nincs útban a lábbelije…stb. Mutasd meg neki hol tudja egy kicsit összeszedni magát a vacsorához…stb.

2, Amikor egy általad meginvitált vendég italt hoz neked akkor az illem úgy kívánja, hogy le kell tenni az étkezőasztalra, hogy a többi jelenlévő is ihasson belőle (legalábbis, ha felbontod).

- Hirdetés -

3, Előfordulhat, hogy ott kell hagynod egy baráti eseményt vagy rendezvényt, ám ilyenkor nem kell minden egyes embertől a szobán, lakáson, házon belül elköszönni. Csak a házigazdához menj oda és kérj tőle elnézést mert itt kell hagynod őket és távozz. Erre azért van szükség, hogy a „búcsúzkodás” ne zavarja meg a légkört és a többi vendég ne érezz azt, hogy nekik is hamarosan haza kell menni.

4, Amikor étteremben ülsz és érzed, hogy már nagyon meleged van semmiképp se kezdd el törölgetni magadat a szalvétával, hanem hívd oda magadhoz a pincért, főpincért és kérd meg, hogy legyen kedves kapcsolja be a légkondit.

5, Egy étteremben nagyon illetlen dolog az asztalnál elővenni a kozmetikai termékeket a táskádból ezért ezt jobb nem ott, hanem a mosdóban elvégezni.

- Hirdetés -

6, Az illemszabályok szerint rúzst lehet használni az étteremben az asztalnál, viszont pirosító, púder, szemceruza vagy szempillaspirál már nem. Ezt is célszerű a mosdóban használni.

7, Ha telefonbeszélgetést folytatsz egy olyan személlyel, akit nem ismersz, akkor semmi esetre se tegezd le. Annak ellenére, hogy lehet vékony a hangja még nem jelenti azt, hogy fiatal is.

8, Nemcsak a nyilvános helyeken fontos betartani az illemszabályokat, hanem bizony otthon is. Tehát ha valakitől szeretnél valamit kérdezni, akkor ne ordíts át egyik helyiségből a másikba, mint egy kocsis, hanem menj át és tedd fel a kérdésed. Ezt a stílust nem mindenki tudja kultiválni.

- Hirdetés -

9, Amikor közösen étkeztek akkor ne magadnak önts először innivalót, hanem kérdezd meg a körülötted lévőket, hogy önthetsz-e nekik.

10, Az sem túl jó dolog, ha valaki tányérján kell keresztülnyúlnod, hogy elérd azt a csirkecombot. Vagy illedelmesen kérd el a tálat, vagy azokból az ételekből szedj, ami a közvetlen közeledben helyezkedik el.

USA, Virginia, Arlington

11, Amikor végeztél a levessel a kanalat ne tedd szalvétára, se az asztalterítőre. Az a legbölcsebb, ha benne hagyod a tányérodba.

12, A kávé és tea ivási etikett sem ugyanolyan. Ezt a két italt más és más csészében szolgálják fel, amit eltérő módon kell fogni. Míg a teáscsészének a fülét meg kell fogni, addig a kávéscsésze fülébe bele kell kapaszkodni.

13, Ne feledd, hogy a munkahelyeden nem illik az asztalra tenni a táskádat, a kalapodat és a sminkkészletedet sem. Mindig keress egy megfelelő helyet ezeknek.

14, Ha egy olyan helyre érkezel, ahol nem kell kabátot viselni, de nincs semmilyen látható dolog ahova le tudnád tenni, akkor mindenképpen kérdezz rá az illetékes személyeknél, hogy hova teheted le. Fontos, semmiképp se a szék támlájára tedd.

15, Ha az étteremben, hotelben vagy bármilyen épületben van kihelyezett tükör, amit mindenki használhat, akkor előtte csak a hajat lehet megigazítani, illetve a nyakkendőt lehet helyre tenni. Ha ennél több beavatkozásra van szükség például sminkelésre, nyakkendő újra kötésre, akkor mindenképp a mosdóba kell menni.

16, Vannak alkalmak és esetek, mikor a hölgyek ülhetnek kabátban, ám ez a férfiakra nem vonatkozik. Nekik mindig le kell venniük kabátjukat.

17, Amennyiben az adott helyen van lehetőség ruhatárban leadni a kabátot, akkor érdemes mellé még a táskát, aktatáskát, esernyőt…stb letenni. Egyetlen dolog van, ami maradhat az pedig a női kézitáska.

18, Hölgyek esetén nem mindegy, hogyan szállnak be és ki az autóból. Be úgy illik, hogy ráülnek az ülés egy kis részére és egyszerre emelik be az utastérbe a lábukat. A kiszállás viszont nem ugyanezen elv szerint működik, hanem az egyik lábukat kiteszik.

19, Ma már nem kell olyan keményen és szigorúan venni a randizási illemszabályokat. Míg régen divat volt, hogy a férfi ment a nő házához, addig most mehetnek külön autóval és találkozhatnak a helyszínen.

20, Amennyiben a randevúra saját kocsival mentél, akkor az illem úgy kívánja, hogy a férfi visszakísérjen hozzá a randi végén és megvárja míg elhajtasz.

21, A kocsiban való utazásra is bizony vannak szabályok. Például olyan emberek nem ülhetnek hátul, egymás mellett akik nem ismerik egymást.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!