Íme, a 19 legérdekesebb tény Horvátországról, amit mindenkinek tudnia kell!

- Hirdetés -

Hazánk lakói, előszeretettel látogatják Horvátországot és az Adriát a nyári napokon, hiszen csak pár órányi autózásra van hazánktól. Rengetegen járnak oda vissza évről évre, hogy gyönyörködhessenek Horvátország szépségében. Mindenki sütkérezik a napon, issza a kis koktélját, és élvezi a pihentető órákat, napokat. Azonban nagyon kevesen tudják mennyi érdekesség található ebben a csodálatos országban. Erről készítettünk egy kis listát, amiben felsoroljuk a 20 legérdekesebb tényt Horvátországról.

Horvátországban az egyik legősibb kutya a Dalmata, és ez azért lehetséges, mert ebből a fajtából él a legtöbb a horvát településeken.

- Hirdetés -

Lord Byron, egy híres angol költő volt az, aki Adria Gyöngyének keresztelte el Dubrovnikot. Azóta is sokan hívják így ezt a várost.

A régészek felfedezése szerint egy Horvátországban található kisebb kolostorban van az a bizonyíték, mely szerint az ősi horvát glagolita írás a legrégebbi szláv írásmód a világon.

- Hirdetés -

Horvátországban mintegy 1246 sziget található, ám körülbelül, csak 48 szigetet sikerült benépesíteni közülük.

- Hirdetés -

Ki gondolta volna, hogy Dubrovnik óvárosában forgatták a Trónok harca című sorozatot.

Horvátország hivatalos pénzneme a Kuna. Lefordítva azt jelenti: nyest. Azért hívják így, mert régen a nyestbőrt használták fizetőeszközként.

A mostani nyakkendőt, annak idején a Horvátok találták fel.

Horvátország egész területének mintegy 10%-át, nem más, mint természetvédelmi területek, nemzeti parkok, valamint natúrparkok teszik ki.

Egy horvátországi akváriumban fedezhető fel, a mediterrán barátfóka utolsó példánya.

Zadar városában található, a világ legelős olyan zongorája, amit a tenger hullámai szólaltatnak meg.

Horvátország a világ 123. legnagyobb országa, nem tudjuk miért, de nem igazán szeretnek magánhangzót használni, emiatt rengeteg olyan szavuk van, amiben nem található magánhangzó, például: KRK, TRN, VRT, PRST, STRM…

A Horvátországban található ,,Hum” falut,  a világ legkisebb városaként tartják számon, ugyanis kevés lakosa ellenére is megmaradt a városi jellegzetessége.

Egyiptom népe nagyon kedvelte Horvátországot, ezt bizonyítja Split városában fellelhető, több, mint 4000 éves Szfinx-szobor.

Egy évben körülbelül 2715 órát süt a nap Horvátországban. Ez több, mint az Ausztrál Sydney városában.

Alfred Hitchcock világhírű rendező elmondása szerint a horvát Zadar városában a legszebb a naplemente a világon.

Nikola Tesla a világhírű tudós, fizikus a horvátországi Smiljanben látta meg a napvilágot.

Horvátországban található meg a legtöbb szellemi és kulturális örökség az európai országok közül.

A horvátoknak van a leghatalmasabb gyűjteménye, a neandervölgyiek által hátrahagyott maradványokból.

A horvát Póla (horvátul:Pula) legfőbb nevezetessége az amfiteátrum, ugyanis a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között tartják számon.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!