Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

- Hirdetés -

A tudósok évek óta keresik a bibliai Noé bárkájának maradványait. Egyesek azt állítják, hogy a török-iráni határ közelében található Tendürek-hegy szabálytalan sziklaképződménye megfelel ennek az objektumnak az arányaiban. Véleményük szerint a modern technológiákkal bizonyítható, hogy ez a képződmény nem a természet műve…

tendurek Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

A szokatlan sziklaképződményre először 1959-ben figyelt fel Ilhan Durupinar, a török ​​légierő kapitánya. A tudósok évek óta tanulmányozzák ezt a helyet, és néhányuk azt állítja, hogy a bibliai Noé bárkájának maradványa.

kep 2022 12 28 205343838 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

Rátaláltak Noé bárkájára?

- Hirdetés -

Amerikai és török szakemberek korszerű berendezésekkel, 3D szkennerekkel végzett kutatásaik alapján úgy vélik, hogy az objektum méretei megfelelnek a bibliai monstrumnak. Ezek szerint a sziklaképződmény körülbelül 150 m hosszú, ami nagyjából akkora, mint a bibliai bárka.

kep 2022 12 28 205414908 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

Persze sokan ellenzik ezt az állítást, mire fel a Tendürek-hegyen nem találtak faanyag-törmeléket. A hegy nem bibliai üzenet, egyszerűen csak a természet számos egyedi és szabálytalan szerkezetet tud létrehozni.

kep 2022 12 28 205433967 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

A formáció tanulmányozása során használt egyik technológia a már említett 3D szkennelés volt. Egy objektum elemzéséből áll, hogy adatokat gyűjtsünk annak alakjáról és megjelenéséről. Az összegyűjtött információkat digitális háromdimenziós modellek készítésére használják fel.

- Hirdetés -
kep 2022 12 28 205443750 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

„A jó minőségű digitális modellek elérhetősége alapvető tényező a kulturális örökségünk elemzésére és információgyűjtésre való képességünk javításában. A standard médium ma a 2D (fotók vagy videó), de a közeljövőben valószínűleg a 3D modellek. A 3D digitális modellek elérhetősége az alkalmazások széles skáláját nyitja meg, amelyek elképesztően javíthatják a műalkotások elemzésének, felismerésének és a kulturális örökség más elemeivel való összehasonlításának képességét” – írták erről Paolo Cignoni és Roberto Scopingo olasz kutatók módszerrel 2008-ban.

kep 2022 12 28 205453829 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

A talajradar egy nagy felbontású, mobil geofizikai módszer , amely elektromágneses hullámok kibocsátásán alapul. A készülékek a rövid és az ultrarövid rádióhullámok tartományában mérik a frekvenciákat. Az összegyűjtött adatokat speciális szoftver dolgozza fel, amely lehetővé teszi a vizsgált objektum keresztmetszetére emlékeztető kép készítését.

kep 2022 12 28 205508848 Megtalálták Noé bárkáját? Közelebb volt hozzánk, mint gondoltuk

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!