Mi az oka az éjszakai beszédnek, alvajárásnak és hogyan lehet kezelni? – Íme a részletek

- Hirdetés -

Nem is gondolnátok, hány ember van a világon, aki rendszeresen beszél álmában vagy esetleg alvajár. Legendák szerint az ilyen embereket nem szabad felkelteni álmukból, mert sokkal több kárt okozunk vele, mint hasznot. Tanulmányok szerint a világon élő személyek 66%-a tapasztalt már valamilyen alvási zavart, amivel képesek voltak ráhozni a frászt családtagjaikra. Persze nem kell megijedni az ilyen fajta megnyilvánulás teljesen ártalmatlan és nem okoz egészségkárosodást, ezért nem is kell vele orvoshoz fordulni. Több oka is van annak, ha valaki ilyet tapasztal élete során, a mai cikkünkben pedig be is mutatjuk, hogy mi váltja ki az éjszakai beszédet és alvajárást.

1, Mi késztet minket arra, hogy beszéljünk

Sajnos mind a mai napig nem derült ki, hogy mi a kiváltó oka az éjszakai beszédnek. Viszont a tudósok számtalan kutatást és tanulmányt végeztek a témán belül, és Finnországban valamint Japánban érdekes dologra bukkantak. Kutatásuk során kiderült, hogy az ikreknél sokkal több esetben fordul elő éjszakai beszéd, mint az egykéknél, vagy sima testvérrel rendelkezőknél. Sőt arra is fény derült, hogy egyszerre járnak alva és álmodnak rosszakat. Egy másik tanulmányból az derült ki, hogy az alvás során beszélő szülőknek nagy eséllyel lesz ugyanilyen gyermeke.

- Hirdetés -

2, Alváshiány

Szinte bárki képes alvás közben motyogni magában, de tény és való, hogy az alváshiánnyal küzdő személyeknél ez sokkal többször fordul elő. A szakértők szerint a legtöbb ember fokozott stressz és alváshiány miatt alszik rosszul valamint felületesen. Ha az emberek nem pihenik ki magukat akkor az jelentős mértékben befolyásolhatja az agyműködést és az alvás minőségét.

3, Alvászavarok

- Hirdetés -

Sokan nem tudják, hogy magának az éjszakai beszédnek van egy összefoglaló neve, mely úgy hangzik:”somniloquy”. Mint ahogy feljebb is mondtuk bárkivel megtörténhet, hogy elkezd az éjszaka folyamán beszélni, ami lehet egy teljesen érthetetlen nyelv, és értelmes is. Az alvászavarral küzdő emberek esetében viszont nagyobb eséllyel alakul ki, amivel megzavarhatják hálótársuk nyugalmát. Az orvosok szerint elég nagy összefüggés van a somniloquy a rémálmok az alvajárás és a beszéd között.

4, Bizonyos gyógyszerek szedése

A legtöbb gyógyszernek van mellékhatása, ami általában hányásban, hasmenésben, kiütésekben, allergiás tünetekben…stb. merül ki, de előfordulnak olyan készítmények, melyek alvászavarokat idéznek elő. Ez akár egy nem kívánatos, vagy korábban nem tapasztalt éjszakai beszédet eredményezhet. Sőt, előfordul, hogy a gyógyszerek nemcsak az alvás minőségét, hanem az izmokat is befolyásolják alvás közben. Szakértők szerint, ha az izomtónus megnövekszik, akkor az éjszakai beszéd mellett kellemetlen rúgások, rángások, ütések is felüthetik a fejüket. A legtöbb antidepresszáns képes éjszakai locsogást eredményezni.

- Hirdetés -

5, Hogyan lehet irányítani az alvási beszélgetést

Sajnos még nincs ismert módszer, amivel redukálhatni lehetne az éjszakai beszéd és alvajárás mennyiségét, viszont bizonyos szokások megváltoztatásával jelentős javulás érhető el. Ha valaki betart néhány alvási tippet, akkor valószínű kevesebb alkalommal fog járkálni és fecsegni.

Lefekvés előtt célszerű elkerülni a nehéz és nagy mennyiségű ételek fogyasztását. Ezen kívül érdemes kényelmes, ergonómiai szempont szerint megfelelő matracot és párnát választani. A délután folyamán célszerű mellőzni a koffein tartalmú italok fogyasztását, például kóla, kávé, fekete tea. Végezetül pedig egy állandó alvási menetrend felállítása is jelentős mértékben tud enyhíteni a problémán.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!