Rengeteg embernek van ilyen heg a karján, sokan nem tudják honnan származik. Te tudod?

- Hirdetés -

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a bal karodon, a bicepszeden van egy nagyon fura alakú folt, heg, aminek csak annyit tudsz az eredetéről, hogy kisgyerekként oltást kaptál és az annak a nyoma. Ennél több információ azonban már nincs róla. A mostani cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy egy kis felvilágosítást adjunk ezzel kapcsolatban. Utánajártunk kicsit témának, hogy vajon melyik oltás az, amelyik egy életre megbélyegez bennünket.

Az oltást az orvosok az úgynevezett fekete himlő ellen adják be az oltást, mely a történelem egyik legpusztítóbb betegségei között szerepelt a pestis mellett. Miután beadják a vakcinát, egy bizonyos idő után hegek keletkeznek a karon, mely mindenkinél más formájú és más méretű. Egyeseknek nagyobb, másoknak viszont kisebb.

Na de mit is érdemes tudni a fekete himlőről?

- Hirdetés -

A történelem során rengeteg emberrel végzett ez a betegség, mely kizárólag emberről emberre terjedt. Két vírusvariánsa volt, melyek közül az egyik 30-35%-os a másik pedig 1%-os eséllyel végzett a fertőzöttekkel. A cseppfertőzéssel és a bőrön való elváltozás megérintésével a betegség kezdetleges tünetei közé tartozott a levertség, a láz, szédülés és a fejfájás, később, mikor már azt hitték a betegek, hogy a gyógyulás útjára léptek, sajnos eljött a fekete leves.

A láz ilyenkor enyhülni látszott, viszont a nyálkahártyán, később a bőrön is megjelentek az apró kiütések, amik egy idő után hólyaggá, majd gennyes búbokká alakultak át. Néhány héten belül beindult a sebgyógyulás. Ez a betegség egyébként emberek ezreit és millióit pusztította és irtotta ki.

A lappangási idő alatt nem volt fertőző, ám miután megjelentek a bőrelváltozások, kiütések és leváltak a pörkök, akkor már igen. Voltak olyan páciensek, akiknek sikerült túlélni ezt a kórt, az örök életre magán hordozta annak nyomait. Például Kölcsey Ferenc is ebben a betegségben szenvedett és ennek következtében veszítette el egyik szemét. Mindez azért volt lehetséges, mert a betegség szövődményei között a szaruhártya-fekélyesedés is szerepelt, mely vakságot idézett elő. Az erősebbik nem képviselői akár nemzésképtelenné is válhattak miatta.

- Hirdetés -

A betegség ellen semmi más nem védett meg, csak a vakcinázás. Ennek elve Kínából indul, ahol az egészséges embereket szándékosan megfertőzték a kórral, de természetesen sokkal kisebb mennyiségben. Így a szervezet fel tudta venni vele a harcot, és a későbbiek folyamán védetté vált a betegséggel szemben.

A ma ismert vakcinát még 1979-ben fejlesztette ki egy bizonyos Edward Jenner nevű sebész, aki észrevette, hogy azon tehenészlányok, akik átestek a tehénhimlőn nem fertőződtek meg a fekete himlővel. Így, hát gondolta, tehénhimlővel fogja beoltani az embereket, ami azért is volt jó ötlet mert nem volt annyira veszélyes, mint a fekete himlő, ugyanis ez csak enyhe betegséget idézett elő az embereknél. Az oltás beadása után az érintett területen egy hólyag jelent meg, mely kifakadása után heges formában gyógyult be a kar felső részén.

Az Egészségügyi Világszervezet az 1980-as években közzétette azt az örömhírt, miszerint az egyik legfertőzőbb és legpusztítóbb betegség vírusát sikeresen le tudták győzni. Ennek megvalósításához arra volt szükség, hogy világméretű oltási kampány induljon el.

- Hirdetés -

A vírus és a betegség már Marcus Aurelius uralkodása alatt is jelen volt, amit a római császár el is kapott és belehalt. Később 1654-ben az osztrák császárt, IV. Ferdinándot, 1971-ben pedig I. József-et is ez vitte el. 1730-ban II. Péter cárt, rá 14 évvel 1774-ben XV. Lajos francia királyt is ez tette a sírba.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!