Vércsoportok, amelyeknél sokkal magasabb a rák kockázata! Egyik azonban ellenállóbb

- Hirdetés -

A tudósok bebizonyították, hogy egyes vércsoportoknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a rák, demencia vagy szívbetegség lép fel az illetőnél.

Ez nem jelenti azt, hogy biztosan betegek leszünk. A statisztikák azonban bizonyos hajlamokat mutatnak, amelyek befolyásolhatják az egészséghez való hozzáállásunkat

– jegyzi meg Łukasz Durajski, gyermekorvos és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója.

- Hirdetés -
kep 2022 06 08 074138768 Vércsoportok, amelyeknél sokkal magasabb a rák kockázata! Egyik azonban ellenállóbb

Vércsoportok, amelyek növelik a rák kockázatát

Vércsoportunk meghatározhatja a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát? A tudomány szerint igen.

Minden vércsoportnak megvan a maga sajátossága az egyes betegségek kockázatát illetően. Tudományosan bizonyított. Sajnos az ilyen függőségekért felelős patomechanizmust még nem azonosították. Nem tudjuk, hogy egy adott vércsoport jelenlétével kapcsolatban mely tényezők fontosak és melyek lehetnek dominánsak. Tehát egyelőre ezek pusztán statisztikai adatok.

– magyarázza a WP abcZdrowie-nak adott interjújában Łukasz Durajski, gyermekgyógyász rezidens és a WHO tagja.

- Hirdetés -

A beszélgetés során az orvos rámutatott néhány paradoxonra, amelyek többek között a az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel. Ahogy ő maga mondta, „a 0-s csoport határozottan ellenállóbb ezekkel a (emésztőrendszeri – a szerk.) rákkal szemben, mint a többi”. Teljesen más a helyzet az A vércsoport esetében, amelynél akár 20%-kal is nagyobb a gyomorrák kockázata.

kep 2022 06 08 074115965 Vércsoportok, amelyeknél sokkal magasabb a rák kockázata! Egyik azonban ellenállóbb

Az emésztőrendszeri daganatok mellett a 0-s csoport ellenállóbb a COVID-19-vel (a 0-s csoportban szignifikánsan kevesebb fertőzött volt), a szívbetegséggel és az Alzheimer-kórral szemben is. Ha már demenciában szenvedünk, akkor az AB csoport a legsérülékenyebb. Becslések szerint ebben a csoportban az ilyen rendellenességek kockázata több mint 80%-kal magasabb, mint más csoportokban! Ez még semmi…

Egy 2012-es Harvard School of Public Health tanulmány megerősítette, hogy az A vagy AB vércsoportú embereknél több mint 10 százalékkal nagyobb a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata, mint a 0-s vércsoportúakénál. Egy másik, a „Blood Transfusion”-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az A, B és AB csoportban akár kétszer akkora a VTE (vénás tromboembólia) kockázata, mint a 0-s csoportban.

– mutat rá Durajski doktor.

- Hirdetés -
kep 2022 06 08 074206264 Vércsoportok, amelyeknél sokkal magasabb a rák kockázata! Egyik azonban ellenállóbb

A 0-s vércsoport tűnik a legjobbnak a többihez képest. Miért lehet ez? A 0-s csoport a legrégebbi vércsoport, amely egy ősi immunrendszer erejével rendelkezhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy „tökéletes”. A 0. csoportnál esélyesebbek az autoimmun betegségek, például a cukorbetegség vagy a Hashimoto-kór kialakulását. A 0. csoportba tartozó embereknél nagyobb a kockázata a veseráknak, a bőrráknak, a férfiaknál az elhízásnak és a nőknél a termékenységi problémáknak.

kep 2022 06 08 074127104 Vércsoportok, amelyeknél sokkal magasabb a rák kockázata! Egyik azonban ellenállóbb

Ne feledjük, hogy a vércsoport és bizonyos betegségek kockázata közötti összefüggést nem szabad fekete-fehérként kezelni. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan betegek leszünk. A statisztikák azonban bizonyos hajlamokat mutatnak, amelyek hatással lehetnek az egészséghez való hozzáállásunkra. Törekednünk kell többek között az egyes betegségekhez kapcsolódó kockázati tényezők kiküszöbölésére és az egészség ellenőrzésére megelőző vizsgálatokon keresztül.

A szakember hangsúlyozza, hogy a fent említett összefüggés kutatása nem vette figyelembe az Rh-faktor lehetséges szerepét.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!