2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEgészségErre figyeljünk, ha oltás után nem tapasztaltunk mellékhatásokat!

Erre figyeljünk, ha oltás után nem tapasztaltunk mellékhatásokat!

-

Mára nem nagyon maradt olyan magyar, akinek legalább egy hozzátartozója, vagy ismerőse ne lenne beoltva. A kollégák, családtagok közül már biztosan van valaki, még akkor is, ha mi tűzzel-vassal hadakoznánk az oltás ellen. Mondhatnánk, hogy egyszer úgyis sorra kerülünk, de ki tudja még, hogy mi lesz két hónap múlva.

Egy biztos, hogy többen azért is “rettegnek” az oltástól, mert félnek annak mellékhatásaitól. Itt most nem arra gondolunk, hogy majommá változunk vagy a beültetett mikrochip felmondja a szolgálatot. Az ismerősök között biztos volt valaki, akit beoltottak és nem érezte jól magát utána. Sőt! Az esetek nagy részében, akár enyhe mértékben is, de megérezzük.

Hányinger, izomfájdalmak, hidegrázás, láz, fejfájás. Ezek közül mindegyik normálisnak mondható egy védőoltás esetén. Felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal, akik semmi hasonlót nem tapasztaltak? Őket hamisítvány oltóanyaggal szúrták meg? Neki nem fog hatni? Ő nem lesz védett? Ez a kérdés egyre több helyen merül fel.

A szakértők szerint sem a mellékhatások megjelenése, sem pedig azok hiánya nem ad okot az aggodalomra. Ez teljes mértékben az egyéntől függ. Sőt! A tudósok máig nem képesek pontosan megérteni a jelenséget, hogy egyeseknél miért ilyen, másoknál miért olyan állapot van.

Az biztos, hogy a mellékhatások az immunválasszal vannak összefüggésben. Azoknak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vélhetőleg kisebb mértékben tapasztalják meg ezeket a mellékhatásokat. A védőoltás egy gyulladást generál a szervezetbe. Ez a folyamat vezethet a mellékhatásokhoz. Van, akinél erősebb, van akinél gyengébb.

A vizsgálatok szerint a magasabb ösztrogén-szint összefügg a mellékhatásokkal. Azok, akik átestek a koronavírus fertőzésen hosszabb ideig tapasztalhatják az oltás utáni panaszokat.

A vakcina típusa is befolyásolja ezt a jelenséget. A Moderna vakcinával oltott emberek 75 százaléka tapasztalt valamilyen mellékhatást. Ezek egyébként legfeljebb néhány napig tarthatnak. A legtöbb esetben az oltást követő 24 óra elmúltával tünetmentesek leszünk. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, hogy ha az kellemetlen, panaszos állapot az oltást követő 24 óra múlva kezd erősödni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek