2022 november 28 hétfő
KezdőlapEgészségÉveken át piros lakkal festette körmét, mert szégyellte a rajta lévő jelet...

Éveken át piros lakkal festette körmét, mert szégyellte a rajta lévő jelet – Kiderült, hogy sokkal komolyabb a baj, mint hitte

-

Azok az emberek, akik nem az egészségügyben dolgoznak, vagy nem foglalkoznak olyan szinten emberekkel, mint a kozmetikusok, műkörmösök, fodrászok, azok nem tudják, micsoda betegségeket lehet pusztán néhány tünetből felfedezni. Az imént említett szakemberek nagyon sokat tanulnak, hogy egy-egy bőr, köröm…stb. elváltozásból rájöjjenek komoly betegségek húzódnak a háttérben.

Egy laikus ember például nem tudja megmondani, hogy például az a körömgomba, ami a körmén van, az a voltaképpen melyik is, ahogy azt sem tudják, hogyan néz ki egy mechanikai sérülés, vagy körmön lévő rosszindulatú daganat.

Fonalas gomba

A 36 éves Alana Severs sem tudta, hogy mi is van voltaképpen a körmén, ezért, hogy senki se vegye észre, gondosan elfedte piros körömlakkal. Éveken át lakkozgatta a körmén lévő elváltozást, mert szégyellte. Csak akkor tört ki rajta a pánik, mikor elolvasott egy cikket, mely szerint ez lehet egy szokatlan rákbetegség tünete.

“Amiről azt gondoltam, hogy felesleges és komolytalan időtöltés – cikkek olvasgatása lefekvés előtt – az mentette meg az életemet.” – mondta Alana.

Alanát annyira megijesztette a cikk, hogy képet küldött róla párjának. Másnap elment a háziorvosához, aki azonnal beutalta őt egy szakemberhez. Biopsziával sikerült kideríteni, hogy melanómája van ezért kórházba szállították, hogy eltávolítsák az egész körmét és a rákos szöveteket.

“Mivel csak aprócska vonal volt, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Elfedéséhez mindig pirosra lakkoztam a körmöm.” – mondta.

A portsmouthi Queens Alexandra Kórház egészségügyi személyzete azt mondta, hogy azonnal el kell távolítani a körmét, mert csak így van esélye arra, hogy megállítsák a rák terjedését a véráramban.

“Az orvosok azt mondták nagy mázlim volt, hogy nem kezdett el lefelé terjeszkedni. Valami csoda folytán a vonal egyre nagyobb lett, de a véráram felé nem kezdett el terjedni.”

Néhány műtéten át kellett esnie Alananak, hogy megszabaduljon a ráktól és meggyógyulhasson. A körme eltávolítása mellett azonban szüksége volt még egy kis bőrátültetésre, hogy elfedjék az ujján tátongó lyukat.

“Elképesztő belegondolni, hogy egy cikk mentette meg az életemet. Ha nem teszem simán éldegélhettem volna vele még éveken át, és a kimenetel akár végzetes is lehetett volna.” – folytatta.

Az ő esete az élő példája annak, hogy soha semmit nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha az egy jelentéktelennek tűnő dolog. Nagyon fontos a rendszeres szűrés, gyakori orvoslátogatás ahhoz, hogy az ilyen eseteket meg lehessen úszni.

Ezek is érdekelhetnek