2022 december 2 péntek
KezdőlapEgészségÉvente több ezer gyerek hal meg másodlagos fulladás következtében. Ismerd meg a...

Évente több ezer gyerek hal meg másodlagos fulladás következtében. Ismerd meg a tüneteket, hogy elkerülhető legyen a tragédia.

-

Itt a nyár, mindenki a strandon pihen. Nem? Hát, legalábbis szeretnénk. A gyerekek számára a legjobb dolog a vízben lubickolni. Azonban van valami, amire nagyon kell figyelni, ugyanis életveszélyes lehet.

Leginkább a gyerekekre jellemző, hogy pancsolás közben beszippantanak valamennyit a vízből. Ez szinte mindenkivel előfordult már legalább egyszer az életében.

A másodlagos fulladás nem strandolás közben következik be, amikor a játék hevében “letüdőzzük” a vizet, hanem később, akár napokkal a strandolás után.

Amikor véletlenül vizet szippantunk, akkor a természetes védekező reakciója a szervezetnek a köhögés. Így próbálja a légutakba került vizet eltávolítani. Azonban, ha nem sikerül, a folyadék a tüdőbe juthat és órák vagy napok múlva jelentkezhetnek a baljós tünetetek. A gyermek rózsaszínű, habos folyadékot köhög fel és mellkasi fájdalmakra panaszkodik. Sápadt, fáradt, izzad és nehezen vesz levegőt. Jellemzően alvás közben indulnak meg a panaszok.

Ha ilyet tapasztalunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A tüdőben maradt víz irritációt, tüdőödémát, nehézlégzést okoz. Tengervíz esetében a só még erősebben irritálhatja a tüdőt.

A víz beszippantását kivédeni lehetetlen. A lényeg, hogy ha ilyen történik, akkor nagyon kell figyelni a gyerekre a következő napokban. Esetleg próbáljuk megértetni a gyerekkel, hogy ha egy mód van rá, akkor tartsa a száját csukva, mikor víz alá merül. Ezzel elkerülhető, hogy a víz hatására a gége görcsbe álljon.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek