2022 december 4 vasárnap
KezdőlapHírekÉvente több százezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

Évente több százezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

-

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint évente több százezer műanyag hulladék landol a Földközi-tengerben. Számításaik szerint, ha nem hoznak hatékony intézkedéseket, akkor 2040-re ez a szám meg is kétszereződhet.

Az IUCN becslései szerint a tengerbe kerülő műanyag harminchárom országból származik. A tengerben felgyülemlett szemét kilencvennégy százalékát a rosszul kezelt hulladékból származó mikroműanyag teszi ki. Ez pedig azt jelenti, hogy az öt milliméternél kisebb darabkák lerakódnak az üledékben.

Az IUCN jelentése szerint napjainkra több, mint egy millió tonna hulladék halmozódott fel a Földközi-tengerben. Azt pedig pontosan tudjuk, hogy a műanyag a szárazföldi és vízi ökoszisztémában is hatalmas károkat okoz. Rengeteg állat pusztul el annak következtében, hogy felakad a műanyag szemétbe és képtelen kiszabadulni belőle. Kimerülés vagy éhezés miatt pusztulnak el.

Amellett, hogy a műanyag szemétként lebeg a víz tetején vagy rakódik le annak alján, kémiai anyagokat is kibocsájt, amik veszélyesek a benne élő növényekre, állatokra és igen, az emberi egészségre is. Ráadásul a Földközi-tenger zártsága miatt ez a hatás sokkal erősebb.

“A vizsgálat nyilvánvalóvá teszi, hogy a jelenlegi és a tervezett intézkedések nem elegek ahhoz, hogy csökkentsék a szemétszivárgás mértékét és megakadályozzák annak hatásait” – nyilatkozta Minna Epps, az IUCN tengeri és sarkvidéki globális programjának igazgatója.

A Természetvédelmi Világszövetség jelentése szerint “Egyiptom évi mintegy 74 ezer tonnával, Olaszország évi 34 ezer tonnával, Törökország évi 24 ezer tonnával a legtöbb szemetet engedi a Földközi-tengerbe”. Ennek oka pedig a tengerparti lakosság magas száma és a rosszul kezelt, hatalmas mennyiségű műanyag hulladék. Csak a mikroműanyagokból, amik apró részecskékként kerülnek a tengerbe, tizenháromezer tonna szemétről beszélhetünk. Az ilyen hulladék legnagyobb arányát, vagyis 53 százalékot a kerékabroncsokból származó por teszi ki, majd 33 százalékkal következik a textilhulladék, 12 százalékkal a mikrogyöngyök, amik a kozmetikumokból származnak, illetve két százalékkal a műanyaggömbök.

Az országok kormányainak, kutatóinak együttműködési korántsem elegendő, leginkább a fogyasztók összefogására van szükség. Jelentős mértékben meg kell változtatni a fogyasztói szokásokat és a hulladékkezelés gyakorlatát. Antonio Troya, az IUCN Mediterrán Együttműködési Központjának igazgatója elmondta, hogy a Földközi-tengerbe kerülő szemét mennyiségét évente több, mint ötven ezer tonnával lehetne csökkenteni, ha a legszennyezőbb országban hatékonyabb intézkedéseket és szabályokat vezetnének be.

Ezek is érdekelhetnek