Sokan bele se gondolnak, hogy milyen sok és érdekes lényt foglal magába az állatvilág. Azok az emberek, akik ennek a területnek a felkutatására és tanulmányozására tették fel életüket, nap, mint nap csodálatos látványban lehet részük. Gyakran ámulnak el azon, hogy milyen különleges fajok rejtőznek egyes országok hegyvidékeinek és trópusi erdeinek mélyén. Rengeteg tanulmány alátámasztotta már, hogy közel 10.500 ismert madárfaj található a világban, melyeknek 21.000 alfaja van. Néhány példány úgy néz ki, mintha nem is erről a bolygóról származna, hiszen olyan furcsa és szokatlan megjelenése, valamint viselkedése van.

Ma összegyűjtöttük a legfurcsább madarakat, amiket eddig még biztos nem volt szerencséd látni. Ha szemügyre veszed őket te magad is rájöhetsz, hogy valóban úgy néznek ki, mintha egy másik univerzumból származnának.

1) Királykeselyű

Ez a nagy testű madár, többnyire Közép és Dél-Amerika térségeiben található meg. Mexikótól-Argentínáig fellelhető trópusi erdők állandó lakója.

Fehér tollazata van az egész testén, csak a nyaka tövében más színű, ami lehet szürke vagy fekete is. Farktollai valamint evezőtollai fekete színűek. Egyedül csak a fején és a nyakán nincsenek tollak, ám bőrének különleges színei vannak, ami lehet sárga, lila, vörös, kék, narancssárga, természetesen ez fajonként változik.

Amiről legjobban fel lehet ismerni a Királykeselyűt, az a csőre fölött lévő bőrképződmény, ami a legtöbb esetben narancssárgás színű. Az idősebb madaraknál ez a bőr akár a csőre alá is lelóghat. Mint az összes többi keselyű, ők is az elpusztult állatokból táplálkoznak.

Bizonyos kultúrákban például a majáknál többször is ábrázolták eme különleges madarat. A maják úgy gondolták, hogy ezek az égivándorok hordozták az üzeneteket az emberek valamint az istenek között.

2)  Vörös szirtimadár

Ez a szokatlan kinézetű narancsos színű madár valójában Peru nemzeti madara. Dél-Amerika trópusi erdeiben él. A hím példányok udvarló táncot lejtenek el a nőstényeknek, párosodási szándékuk jeleként. Februártól-júliusig tart náluk a költési időszak. Mivel a hímek sokkal színesebbek, mint a nőstények ezért sokkal jobban fel tudják magukra hívni a figyelmet. Miután a tojások kikeltek, a nőstény egyedül neveli tovább a fiókákat, mivel alapjáraton magányosan élő állatok.

3) Galléros paradicsommadár

Egy viszonylag kis testtel rendelkező madár, mely körülbelül 26 centiméteres. A hímeknek ében fekete tollazata van, ami között néhány kék színű toll található, ez képes elnyelni a fény közel 100%-át. A nőstények ezzel szemben barna árnyalatúak. Amikor a hím bemutatja násztáncát, ami egy nagyon különleges szerelmi parádénak minősül, akkor gallérja tollait felfújja, pontosan úgy, ahogy a képen is látható.

4) Aranyfácán

Az aranyfácán valójában Kínából származik, de ma már Angliában, Skóciában, Spanyolországban és Franciaországban is megtalálható. A hímek 80-110 centiméter hosszúak lehetnek, melyből 77-79 centi csak a farokrész.

Tollazata igen sok színben pompázik, amivel elkápráztatja a tojót. A nőstény jóval kisebb, ám ennek ellenére képes kilenc – tizenegy tojást lerakni.

Az aranyfácán egy császárnő szimbóluma volt az ősi Kínában. A jóllét, a szerencse és a boldogság jelképe volt.

5) Nagy szarvascsőrűmadár

A nagy szarvascsőrűmadár a trópusi esőerdőkben honos, többnyire India nyugati részein. Ő a veszélyeztetett fajok közé sorolható.

Fák ágaira rakja fészkét és csapatokba verbuválva mennek táplálékot keresni. Elmondható róluk, hogy mindenevők, simán megeszik a gyümölcsöket, rovarokat és a kisebb testű  állatokat is. Elég hosszan, akár 20 évig is képesek élni.

Ennek a madárnak az egyik sajátossága, hogy nagyon izmos nyaka van, ami nem is csoda, hiszen ezt a hatalmas csőrt valahogy muszáj megtartani. A költési időszakban a tojó visszavonul egy fa odvába, ahol ürülékkel és sárral zárja el a bejáratot. A kis hely miatt általában csak egy fióka marad meg.

6) Szalagos fregattmadár

Ezek a madarak a Karácsony-szigeten illetve az Indiai-óceán környékén honosak. Nagyon sok ember szarkának hívja őket, mert rengeteg élelmet és más dolgokat lopnak el a többi madártól. Többnyire parkokban lehet őket megtalálni, egyik sajátos védjegye, hogy vörös színű a torka, ami párválasztáskor felduzzad.

7) Közönséges álmosmadár

Többnyire Dél-Amerika trópusi erdeiben élnek. Mindig éjszaka vadásznak rendszerint bogarakra és rovarokra. Amint feljön a nap ráülnek egy fa ágára. Tollazatuknak hála, tökéletesen beleolvadnak a környezetbe, és úgy néznek ki, mintha a fa részei lennének. Érdekes, hogy csupán egyetlen tojást raknak.

8) Nyerges fácán

Ezek a madarak Tajvan szigetén élnek a hegyvidéki erdőkben. Mára már nagyon kevesen maradtak, ugyanis az erdőirtásoknak köszönhetően elvesztették élőhelyüket, emiatt védett fajjá nyilvánították őket. A hím fácán 80 centire is megnőhet, amiből csak a farka 40-50 centiméter. Fő színe a kék és a lila, háta fehér, feje vörös színű. A tojó ezzel szemben sokkal visszafogottabb színű, hiszen neki rejtőzködnie kell a fiókákkal együtt.

9) Andoki kondor

Nevéből egyértelműen kiderül, hogy az Andok hegységben él. Szárnyfesztávolsága három méter hosszú, súlya pedig könnyen eléri a 15 kilót. Egy helyben vitorlázva próbálja kiszúrni az elpusztult állatok tetemeit. A felszálló meleg légáramlatoknak köszönhetően képesek óriási területeket bejárni. Ezek a példányok 5–6 éves korukra lesznek ivarérettek, ami a legszebb, hogy egy életre választanak maguknak párt. Érdekes, hogy kétévente csupán csak egyszer költ, és a lerakott tojáson mind a két szülő kotlik közel 54-58 napig.

10) Mandarinréce

Kelet -Ázsiában voltak őshonosak, azonban nagyon hamar veszélyeztetett fajjá váltak. 5000 pár található még Japánban, ám az erdőirtásoknak köszönhetően ez a szám napról napra csökken. Leginkább azokat a területeket részesíti előnyben, ahol erdővel körülvett vizek vannak. A tojó akár kilenc méter magas fa odvában is kiköltheti a tojásait.

Kínában nagyon kedvelik ezt a típusú madarat, mert egy életre választanak maguknak párt, valamint a fiókákat is közösen nevelik fel. Emiatt vált ez a madár a hűség és a boldogság szimbólumává.

Hirdetés