2022 május 25 szerda
KezdőlapEmberekEz a 10 tipikus jele annak, hogy a szervezeted C-vitamin hiányban szenved.

Ez a 10 tipikus jele annak, hogy a szervezeted C-vitamin hiányban szenved.

-

A C-vitamin rendkívül fontos a szervezet egészsége és annak megfelelő működése szempontjából. Minden egyes nap bizonyos mennyiséget kell belőle bevenni, mivel más vitaminnal ellentétben a C-vitamin nem marad sokáig a szervezetben. A C-vitamin hiány több zavaró tünetegyüttest idézhető elő, ami hosszú távon nem tesz jót. Ezt a folyamatot azonban könnyedén meg lehet fordítani, ha rendszeresen szedsz C-vitamint, illetve olyan ételeket fogyasztasz.

Mai cikkünkben bemutatjuk nektek azokat a problémákat és tüneteket, amiket a C-vitamin hiány idéz elő.

1, Az íny gyakran begyullad és vérzik.

Ha a szervezet nem kapja meg C-vitaminból a napi beviteli értéket, akkor az íny begyulladhat. Ez a probléma annak ellenére is kialakulhat, hogy a szájhigiéniára kellően odafigyelsz. Tudósok szerint napi 75 mg-ot kellene bevennie a nőknek és 90 mg-ot a férfiaknak.

2, Könnyebben sérülsz meg és alakulnak ki zúzódások.

Ha gyakran szerzel zúzódásokat, sérüléseket, és észreveszed, hogy a karcolások, vágott sebek lassabban akarnak gyógyulni az C-vitamin hiányra utalhat. Ezt könnyen lehet orvosolni, ha napi szinten eszel valamilyen citrusos gyümölcsöt illetve zöldségféléket. A szervezetnek szükséges van a C-vitaminra ahhoz, hogy kollagént állítson elő, ezért fontos, hogy gyakran egyél narancsot.

3, A haj töredezetté és gyengévé válik.

A C-vitamin hiány jele lehet, a hajhullás és a töredezettség is. Mielőtt bármiféle kenceficét vagy drága eljárásokat alkalmaznál a hajadra, célszerű egy ideig C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, úgymint brokkoli, paprika, kivi. Ahhoz, hogy a bőröd, a körmöd és a hajad szép legyen fontos az egészséges étkezés.

4, Gyakori ízületi fájdalmak.

Az ízületi fájdalmak a C-vitamin hiány egyik leggyakoribb jele, ugyanis olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, mely csökkenti a gyulladások és ízületi fájdalmak kialakulását. Ennek hiányában utóbbi gyakrabban fog fellépni, ami hosszú távon nagyon kellemetlen érzést nyújt. Célszerű beleépíteni a C-vitaminban gazdag ételeket az étrendedbe.

5, Gyakrabban leszel beteg, csökken az immunitás.

Ha gyakran elszel beteg, náthás, influenzás, akkor nagy a valószínűsége, hogy a C-vitamin hiány miatt csökkent az immunitásod. Ez a vitamin serkenti a fehérvérsejtek képződését, ami köztudott, hogy a fertőző betegségek leküzdéséért felelős. Ha rendszeresen érzed magad levertnek és betegnek, akkor növelni kell a C-vitamin bevitelt.

6, Hirtelen jött hízás.

A hízás is a C-vitamin hiánynak tudható be. Egyes kutató összefüggést találtak a C-vitamin hiány és a magas testzsír arány között. A fent említett vitamin hozzájárul a test zsírégetéséhez, így ajánlott sok-sok kelkáposztát enni.

7, Álmosság, fáradtság.

Ha annak ellenére is fáradt vagy, hogy éjszaka kialudtad a nyolc órád, akkor az annak a jele, hogy a szervezet C-vitamin raktára fogyóban van. A fáradtság, álmosság azon tünetek közé tartozik, amit az alacsony vitaminhiány idéz elő. Ha rendszeresen szedsz C-vitamint, akkor magad mögött hagyhatod a napi 10 csésze kávé elfogyasztását.

8, Bőrszárazság.

Mint,a hogy feljebb is említettük a C-vitamin nagyon fontos a kollagén termelés szempontjából. Ez azt jelenti, ha a szervezetben fogyóban van az előbb említett vitamin, akkor a bőr kiszárad, ráncos lesz és fénytelen. Gondolj csak bele, hogy mennyi bőrápolási termék van, aminek a fő hozzávalója a C-vitamin.

9, Gyakori orrvérzés.

Az orrvérzés nem kifejezetten veszélyes, viszont ha gyakran előfordul, az lehet a C-vitamin hiány miatt is. Mivel az orrod apró hajszálerekkel van tele a C-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy ezek ne gyengüljenek meg.

10, Körmök elvékonyodnak, meggyengülnek.

A testnek a vas jobb felszívódása érdekében szüksége van C-vitaminra. Ha ez kiürül, akkor vashiány és vérszegénység lép fel, ami elgyengült körmöket is eredményez. Ha körömerősítő készítmények mellett is gyakran törik le vagy repedezik be a körmöd, akkor étrendet kell változtatni és olyan ételeket kell beleépíteni, ami C-vitaminban gazdag.

Te észrevettél magadon hasonlót?

Ezek is érdekelhetnek