2022 május 22 vasárnap
KezdőlapTörténetekEz a férfi 18 évig élt a párizsi repülőtéren - Történetéből film...

Ez a férfi 18 évig élt a párizsi repülőtéren – Történetéből film is készült

-

Mehran Karimi Nasseri a párizsi a Charles de Gaulle reptér termináljában 18 évet várt. Éjjel-nappal a repülőtéren tartózkodott, ott élte mindennapjait. A filmekben már láthattunk hasonlót, de Nasseri esetében a történet bizony maga a valóság volt.

A férfi Iránban született, de szülőhazájából egy tüntetés miatt kiutasították. Mehran Agliában végezte el az egyetemet és ott is akart letelepedni. Iránba a kiutasítás miatt nem mehetett vissza, menekült státuszt pedig Belgiumból kapott. A férfi ekkor elhatározta, hogy Angliába költözik. 1988. augusztus 26-án repülőre szállt, de amikor Párizsban az átszállásra került a sor, akadályok gördültek elé. Belgium elhagyásával az volt a célja, hogy egy másik országban telepszik le, de emiatt megfosztották őt a menekült státusztól. Itt azonban még nem értek véget szenvedései. A reptéren kirabolták, így már iratai sem voltak.

Nasseri Párizsban ragadt iratai, útlevele és állampolgárság nélkül. Hazájába és Belgiumba sem mehetett vissza, az angolok nem engedték be őt országukba, Franciaországban pedig, nem volt maradása. A férfi pontosan úgy találta magát, mint Tom Hanks a Terminál című filmben. Nasseri a padon aludt, a repülőtér mosdójában tisztálkodott, élelmiszert és ruhát pedig, a reptéri dolgozóktól vásárolt magának. Mivel egy lépést sem tehetett, rengeteg ideje volt, amit olvasással, tanulással és naplójának írásával töltötte. Később egy könyvet is kiadtak emlékeiből.

Nasseri ügyét a francia, angol és belga hatóságok is csak tologatták, végül a belgák hajlandóak lettek volna arra, hogy új papírokat állítsanak ki neki, de mivel azokat csak személyesen vehette volna át, az egész hiábavaló volt. Papírok nélkül ugyanis, mint már említettük, nem hagyhatta volna el Párizst sem.

Időközben leomlott a berlini fal, megalakult az EU, de a férfi sorsán ez mit sem változtatott.

Nasseri a hosszú évek alatt helyi hírességé vált. A turisták, sőt, a helyiek is közös fotókat készítettek vele, pontosan úgy, mintha egy világsztárról lenne szó. Történetére még a híres filmrendező, Steven Spielberg is felfigyelt és 250 ezer dollár értékű csekket írt neki a megfilmesítési jogokért. Nasserinek viszont, fogalma sem volt, hogyan tudná felvenni a hatalmas összeget, hiszen bankszámlája sem volt.

A Terminál című film 2004-ben került a mozikba, ám Nasseri rabsága még ekkor sem ért véget. Két évvel később, 2006-ban egy váratlan rosszullét szakította meg hosszú éveken át tartó reptéri tartózkodását. Kórházba szállították, ezt követően pedig, a franciák engedélyezték neki, hogy országuk területén éljen.

Mehran felépült a betegségből és azóta is a francia fővárosban éli mindennapjait, de hivatalos állampolgársága ennek ellenére sincs.

Ezek is érdekelhetnek