2022 július 1 péntek
KezdőlapÉrdekességekEz a jel mutatja, hogy bár tünetmentesen, de voltál már koronavírusos

Ez a jel mutatja, hogy bár tünetmentesen, de voltál már koronavírusos

-

A koronavírus-járvány megjelenése óta tudjuk, hogy milyen tünetekre kell odafigyelnünk, bár még mindig kerülnek újabb jelek, amik arra utalnak, hogy elkaptuk a fertőzést. A szakemberek folyamatos kutatásokat, vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy minél jobban kiismerhessék a koronavírust és megtalálják az oltóanyagot, amivel már biztonságban érezhetjük magunkat.

Sajnos sokan vannak és lesznek is még, akik nem élték túl a kórt, de olyanok is vannak, akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. A legveszélyesebb éppen az a vírusban, hogyha nem tudjuk, hogy megfertőződtünk és tudtunkon kívül terjesztjük tovább a vírust. Az orvosok már megállapították, hogy melyek azok a tünetek, amelyek egyértelműen jelzik a koronavírus fertőzésének kórtörténetét. Ebből pedig mi is megtudhatjuk, hogy vajon átestünk-e már fertőzésen?

Minden kutatás és vizsgálat ellenére nagyon nehéz megállapítani, hogy az emberek hány százaléka fertőződött már meg a vírussal. Az adatok szerint ugyanis, a fertőzöttek nyolcvan százaléka tünetmentes lehet. Ugyanakkor egy ilyen betegség akkor is hagy nyomot az emberi szervezetben, ha semmit nem vettük észre belőle. Ehhez persze alapos vizsgálatra van szükség, hiszen otthon a belső szerveinket nem láthatjuk, pedig azok a legárulkodóbbak.

A múltbéli fertőzés egyik alapvető jele a hetekig tartó fáradtság. További jelek arra, hogy szervezetünk már legyőzte a COVID-19-et az állóképesség csökkenése, a légszomj, visszatérő légszomj, szorító mellkasi érzés és mellkasi fájdalom.

A kaliforniai Scripps Translational Research Institute tudósai bebizonyították, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek tüdejében jellegzetes gyulladás alakult ki. Ezek a jelek a vírus szervezetben való jelenlétét erősítik meg. Tehát, a koronavírus akkor is végez egyfajta pusztítást, ha mi magunk azt sem érzékeljük, hogy elkaptuk a betegséget.

Éppen ezért az orvosok és tudósok arra ösztönzik az embereket, hogy sportoljanak rendszeresen, valamint kerüljék a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Ezek is érdekelhetnek