2023 március 21 kedd
KezdőlapÉletmódEz a pajzsmirigyzavar 4 fő tünete - Jó, ha te is tisztában...

Ez a pajzsmirigyzavar 4 fő tünete – Jó, ha te is tisztában vagy velük

-

A pajzsmirigy hormonrendszerünk egyik legfontosabb eleme, amellyel, ha gond van, akkor számos módon hathat az egészségünkre. A következők jelezhetik nekünk ennek fontos szervnek a működési zavarait.

Pajzsmirigy-alulműködés az esetek többségében lappangva kezdődik, tünetei kezdetben egyáltalán nem jellegzetesek: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet.

pajzsmirigy nyak torok mandula ful orr gegesz hd
Ez a pajzsmirigyzavar 4 fő tünete - Jó, ha te is tisztában vagy velük

Bőrünk megváltozik

Túlműködő pajzsmirigy esetén a bőr elvékonyodik, alulműködés esetén pedig pedig durvább, vastagabb és reszelősebb lesz. Túlműködésre utal ugyanakkor, ha bőrünk gyakran meleg és nyirkos, valamint, ha az arcunk és a tenyerünk sokszor kivörösödik.

Súlyunk megváltozik

merleg 1
Ez a pajzsmirigyzavar 4 fő tünete - Jó, ha te is tisztában vagy velük

A pajzsmirigy működése jelentős hatással van testsúlyunkra is. Amennyiben túlműködik, az súlyvesztéssel járhat, méghozzá úgy, hogy közben étvágyunk szinte csillapíthatatlan. Ellenkező esetben is gyanakodhatunk, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyünkkel.

Megváltozik a hőháztartásunk

Az anyagcsere szabályozásában is hatalmas szerepe van pajzsmirigyünknek. Túlműködés esetén melegünk van és sokat izzadunk, valamint felgyorsul a szívverésünk is. Alulműködésnél pedig lelassul az anyagcserénk, gyakran fázhatunk is, a kezeink és a lábaink hidegek lehetnek.

KFDktkqTURBXy8wNThhY2EyZDEyMWUwMmRjODg3MGNlMWE5MjA0YWIyYy5qcGVnkpUDACbNBADNAkCVAs0DUgDCww
Ez a pajzsmirigyzavar 4 fő tünete - Jó, ha te is tisztában vagy velük

Hangulatingadozás

Túlműködéshez gyakran társul hiperérzékenység, szorongás, olykor pszichózis is. Alulműködés esetén pedig egyáltalán nem ritkák a depressziós tünetek, az antiszociális viselkedés, de előfordulhat feledékenység vagy a motoros képességek romlása is.

Ezek is érdekelhetnek