2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességekEz az 5 alapvető különbség van az igazi parfüm és a kölni...

Ez az 5 alapvető különbség van az igazi parfüm és a kölni között.

-

Amikor egy drogériában az ember parfümöt választ magának, általában fogalma sincs arról, hogy mit kell figyelembe venni. Csupán arra összepontosítanak, hogy az illat tetsszen nekik illetve passzoljon a karakterükhöz. Azt, hogy például mit jelent az “eau de toilette” vagy az “eau fraiche” nem sokan tudják. A megfelelő összetételű parfüm megtalálása majdnem ugyanolyan fontos, mint a kellemes illat kiválasztása. Ha túl erős, akkor fojtogató lehet mások számára, ha viszont nagyon gyenge, akkor meg senki sem fogja érezni.

Mai cikkünkben úgy határoztunk, hogy bemutatjuk mi a különbség a parfümök, eau de toilettek, eau fraichek és eau de colognek között. Eme cikk segítségével már könnyedén el fogsz tudni lavírozni az illatok között.

1, Parfüm

Az emberiség ősidők óta ismeri a parfümöt. Annak idején illóolajok segítségével készítettek balzsamokat, amivel bekenték az emberi testet. A mai világban a parfümben van a legmagasabb illóolaj-koncentráció, ami 20-30%-ot tesz ki. Ez egy igazán kellemes, ám kissé erőteljes illatot biztosít, mely sokkal tartósabb, mint bármilyen másik készítmény.

Az illat körülbelül 6 órán át marad a bőrön, a ruhák pedig egy napnál tovább is képesek magukban tartani. Ez teszi a parfümöt olyan különlegessé, ami igazából nem napi szintű használatra készült.

2, Eau de parfüm

Sokan összekeverik az eau de parfümöt az igazi parfümökkel. A lényeg az „eau” szóban keresendő, ami azt jelenti (vízből származik), vagyis vízzel van hígítva a készítmény. Ebben a típusban az illóolajok aránya kissé alacsonyabb, körülbelül 15-20%. Ez körülbelül 4 órán át fejti ki hatását, amit naponta többször is lehet használni, mert könnyed és nem fojtja meg az embereket.

3, Eau de toilette

Az eau de toilette-t először a 14. században állították elő. A mai modern világban ez egy nagyon könnyed parfüm, mely 5-15%-ban tartalmaz illóolajat a maradék viszont vízzel és alkohollal van elkeverve. Általában 2-3 órán keresztül tartja hatását, melynek illata igazán diszkrét, így a tikkasztó nyári napokon is bátran lehet használni. Manapság ez a legnépszerűbb parfümériás termék.

4, Eau de cologne (kölni)

A kölnit Észak-Amerikában használták magukon a férfiak. Ennek a terméknek általában könnyű, friss vagy gyümölcsös illata van, melynek illóolaj tartalma csupán 2-4%, a maradék pedig víz és alkohol. Ez kb. 2 órán keresztül marad a bőrön, ezért a fiatalok körében nagyon népszerű.

5, Eau fraiche

Az „Eau fraiche” kifejezés az „édesvíz” -re utal, ami a leggyengébb parfümnek tekinthető, mert csak 1-3%-ban található meg benne tiszta illóolaj. Az illatot kevesebb, mint egy órán át lehet érezni a bőrön. Az eau fraiche ára nagyon kedvező, sőt a nap bármely szakaszában lehet használni, bizony még sportolásnál is.

Te tudtál ezekről?

Ezek is érdekelhetnek