2022 május 23 hétfő
KezdőlapÁllatokEz az 5 tény bebizonyítja neked, miért tilos csókolgatni az állatokat

Ez az 5 tény bebizonyítja neked, miért tilos csókolgatni az állatokat

-

Statisztikai adatok szerint a legtöbb gazdi igazi családtagként kezeli a háziállatait. Ez viszont azt jelenti, hogy ugyanúgy kezelik őket, mint az embereket, vagyis puszilgatják, ölelgetik őket, velük alszanak, vagy akár együtt is ehetnek velük. Sokak között megoszlik a vélemény, hogy ez egy normális dolog, vagy rejt némi veszélyeket az ilyen szoros kontakt. Egyesek szerint semmiképp sem szabad az állatokkal így nyalakodni, mások szerint viszont a kutyák nyála tisztább mint az embereké. Néhány szakember megszólalt és elmondták ők mit gondolnak erről. Mai cikkünkben ez fogjuk bemutatni nektek.

1, A kutyák szája valóban tisztább, mint az emberi száj?

Ez bizony csak egy mítosz. Marty Becker szerző a “Chicken Soup for the Dog Lover’s Soul” című könyvében arról beszél, hogy a kutyák szája egyáltalán nem tisztább, mint az embereké. Ha belegondolunk akkor valóban van benne igazság, hiszen a kutyák rengeteg helyre dugják az orrukat, sőt akár saját vagy más állatok ürülékeit is elfogyaszthatják, a bundájuk, nemi szervük nyalogatásáról nem is beszélve, amin szintén rengeteg baktérium és kórokozó található. Ennek tudatában döntse el mindenki, hogy valóban tisztább-e a kutyák szája.

2, Mennyi baktérium van a kutyák nyálában?

John Oxford a londoni Queen Mary Egyetem virológia és bakteriológia professzora elárulja, hogy a kutyák orra és szája mennyi baktériumot hordoz. Bizony nemcsak a nyálban és a szájban, hanem az orron is megtelepedhetnek a mikroorganizmusok. Feljebb is említettük, hogy szinte mindent megszagolnak, legyen az ürülék, szemét, egy másik kutya hátsója, egyéb dolgok. Ennek következtében a baktériumok nagyon könnyen meg tudnak rajtuk tapadni, s ha valaki így pusziszkodik velük, akkor komoly vírusokat és baktériumokat is összeszedhet.

3, Mi történhet, ha ezek a baktériumok bejutnak az emberi testbe?

Ezek a vírusok és baktériumok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a gazdiknak. Pontosan ez történt egy brit nővel is, aki egy súlyos fertőzést kapott mert kutyája nyálával érintkezett. Arra lett figyelmes, hogy a beszéde egyre furcsább. A vérvizsgálatok alapján kiderült, hogy a kutyák és macskák szájában gyakran előforduló capnocytophaga canimorsus nevű baktérium fertőzte meg. 13 hasonló eseményről számoltak be az Egyesült Királyságban. Az ilyen jellegű betegség nem játék és mindig fokozottan figyelni kell arra, hogy ha a kutya, macska esetleg megnyalta az arcukat, akkor utána az letisztítsák.

4, Milyen egyéb betegségeket lehet elkapni a háziállatoktól?

Az egyik leggyakoribbnak számító betegség, amit a kutyák puszilgatásával lehet elkapni az ótvar. Ez egy gennykeltő baktériumok okozta bőrfertőzés, mely általában az arcon, az orrnyílás, a száj körül, a füleken és a kezeken alakul ki. Ez egy olyan fertőző betegség, amivel nem szabad közösségbe menni, mert nagyon könnyen át lehet adni másoknak. Ha a háziállat birtokolja ennek baktériumait, akkor biztos, hogy egy idő után meg fog jelenni. A másik, ami könnyedén előfordulhat még, hogy MRSA-fertőzés alakul ki, mely kisméretű bőrjelenséggel kezdődik vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. A bőr mélyebb rétegeibe hatolva tályog alakulhat ki. Ezt a kutya nyála könnyedén előidézheti.

5, Hogyan lehet megelőzni a háziállat tartásával járó egészségügyi kockázatokat

Ezeket a szabályokat érdemes betartani, ha háziállatod van:

Ne csókolgasd az állataidat és azt se hagyd neki, hogy megnyalja az arcodat. Soha ne etesd annál az asztalnál, ahol te eszel, és ne oszd meg vele a kajádat.

Ha hozzáérsz a kutyádhoz, macskádhoz utána alaposan mosd meg a kezeidet.

A háziállatokat a gyakori betegségek ellen mindenképpen be kell oltani.

Használj speciális antibakteriális és gombaellenes samponokat, amikor fürdeted a szőrös barátodat.

Győződj meg róla, hogy kutyád vagy macskád semmilyen vadon élő vagy kóbor állattal nem érintkezik. Amikor a kutyádat sétáltatod, figyelj arra, hogy az utcáról semmit ne egyen fel.

Ne etess a kutyáddal nyers tojást, húst, halat.

Rendszeresen tisztítsd és fertőtlenítsd a háziállat tálait, és végezz általános tisztítást a házon belül is.

Azonnal keresd fel az állatorvost, ha kedvenced nem érzi jól magát, ha nem hajlandó enni, vagy emésztési rendellenességekben szenved.

Ezek is érdekelhetnek