2022 július 4 hétfő
KezdőlapEgészségEz történik a testeddel, ha többé nem fogyasztasz gyümölcsöt és zöldséget

Ez történik a testeddel, ha többé nem fogyasztasz gyümölcsöt és zöldséget

-

A vitaminbevitel rendkívül fontos az emberi szervezet számára. Amellett, hogy megerősíti immunrendszerünket, számos olyan dologban jelentős szerepe van, amit még csak nem is sejtünk. Látásromlás, rossz testszag vagy depresszió. Csak néhány olyan dolog, amit befolyásolnak azok a tápanyagok és vitaminok, amiket a gyümölcsökkel és zöldségekkel viszünk be szervezetünkbe.

Amikor pedig ez elmarad, olyan egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, amik alapvetően elkerülhetőek lettek volna. De vajon, mi történik testünkkel, ha abbahagyjuk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását? Nos, cikkünkből mindezt megtudhatod.

Romlik a látásod, főleg éjszaka.

Az éjszakai biztonságos vezetéshez jó látásra is szükség van. Szemünknek kell egy kis idő, amíg alkalmazkodik a fényviszonyokhoz és a sötéthez. A jó látáshoz pedig A-vitamin kell, ami két formában található meg. Az egyik a retinol, a másik a béta-karotin. A retinolt megtalálható a tőkehalban, a halolajban, a tojásban, de nagy mennyiségben mérgező. Zöldségekkel és gyümölcsökkel viszont nem áll fenn a túladagolás kockázata.

Nem kerülheted el a testszagot

Testünk illatokat, szagokat bocsájt ki, de a kellemetlen szagok megelőzhetők. És, nemcsak a dezodorokkal. A genetika is meghatározza az olaj-és verejtékmirigyünkből származó természetes szagot. Az elfogyasztott ételek is befolyásolják ezt, ezért zöldségekkel és gyümölcsökkel kellemesebb illatunk lehet még akkor is, ha nem használunk dezodort vagy parfümöt.

Depressziós leszel

A kiegyensúlyozott étrend nemcsak alakunkat, hanem mentális egészségünket is befolyásolja. A zöldségek és gyümölcsök kizárásával megnő a depresszió kockázata is. Általános vélemény, hogy az egészségtelen ételek okoznak depressziót, így az is egyértelmű, hogy az egészséges ételek elmaradása is ehhez vezet.

Megemelkedik a vérnyomásod

Azok az emberek, akik nem fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget nagyobb eséllyel küzdenek magas vérnyomással, mint azok, akik beépítik ezeket az étrendjükbe. A magas vérnyomás ellen is javasolják a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztását.

Emésztési problémák alakulhatnak ki.

A zöldségek és gyümölcsök kiváló rostforrások, amik megkönnyítik az emésztést és az anyagcsere-folyamatot. Ezek elmaradása komoly gondokat okozhat a belekben, hiszen az alacsony rostbevitel székrekedést okoz. A dietetikusok is ajánlják ennek megszüntetésére is a gyümölcs-és zöldségfogyasztást.

Vérrögök alakulhatnak ki.

A szőlő, a zöld leveles zöldségek és fokhagyma fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy vérünk ne sűrűsödjön be, ezáltal pedig ne alakuljanak ki vérrögök a szervezetben. A gyümölcsökben található C-vitamin jelentősen csökkenti a véralvadás kockázatát, ezért létfontosságú.

Egyenetlen bőrtónus, sötét karikák a szem alatt

A szem alatti sötét karikákat ugyan sok minden okozhatja, de a csökkent véráramlás a leggyakoribb. A K-vitamin megtalálható a brokkoliban, a spenótban, a káposztában és a salátában. Ezek a zöldségek segítik a vér szabad áramlását, emellett pedig az egyenetlen bőrszínt, a bőr károsodását is megakadályozzák.

Lyukas fogakat eredményezhet.

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, mint például az alma és más rostban gazdag társai természetes módon tisztítják fogainkat. Ezek ugyanis növelik a nyálképződést és megtisztítják fogainkat a káros savaktól és baktériumoktól. Az A-és a C-vitamin, illetve a kalcium erősebbé teszi a fogakat és megakadályozza, hogy azok kilyukadjanak.

Ezek is érdekelhetnek