2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességekEzeket fajokat nyilvánították eltűntnek 2019-ben - Úgy tűnik, végleg kihaltak

Ezeket fajokat nyilvánították eltűntnek 2019-ben – Úgy tűnik, végleg kihaltak

-

Három madárfaj, két békafaj, egy cápafaj, egy csiga és a világ egyik legnagyobb édesvízi hala pusztult ki véglegesen az elmúlt évben.

2019-ben nyolc állatfajt veszítettünk el végleg. Az év egy kis hawaii csiga kipusztulásával kezdődött, majd pedig a világ egyik legnagyobb édesvízi halától kellett búcsút vennünk. Tavaly három madárfaj, egy cápafaj, két békafaj és sok növényfaj tűnt el végleg a Föld felszínéről.

Az elmúlt évben kihalt állat-és növényfajok száma körülbelül két tucat, de ez csupán a hivatalosan is alátámasztottak listája. Valójában azonban ezeknek a fajoknak a száma inkább az ezerhez vagy a több ezerhez közelít. Akár évtizedekig is eltarthat ugyanis, amíg a kutatók megbizonyosodnak egy-egy faj végleges eltűnéséről.

Úgy halnak ki, hogy nem tudunk róluk

Csak azokat a fajokat tudjuk nyilvántartani és számlálni, amelyeknek tudunk a létezéséről. A legtöbb kihalás azonban olyan fajok között fordul elő, amelyekről azt sem tudtuk, hogy léteztek. Ezek az állatok és növények nagyrészt olyan helyeken megtalálhatók, amelyek az ember számára egyáltalán nem vagy csak nehezen megközelíthetőek. Ezek mind-mind olyan helyek, amelyek kifejezetten érzékenyek az éghajlat változásra, a környezetszennyezésre és a szélsőséges időjárási viszonyokra. Azonban egy kihalt faj azonosítására is van esély, sőt, rengeteg olyan növény-és állatfaj van, amit csak kihalása után sikerült azonosítani.

Eltűntnek nyilvánítva

A tudósok és a természetvédők az IUCN RED LIST (Vörös lista, a kihalóban lévő állatok nyilvántartása) alapján, valamint a kutatások és tudományos publikációk segítségével állították fel a 2019-es listát. A legtöbb faj viszont nem a tavalyi évben halt ki, hanem hosszú évek után 2019-ben nyilvánították őket kihalttá. A listán olyan állatfajok is szerepelnek, amelyeket még keresnek a tudósok, vagyis még nem adták fel teljesen a reményt egyes túlélők felfedezésére.

A cikkünkben szereplő fajokon kívül sajnos bőven vannak még tavaly kihalt fajok, de ezekről jelenleg nem áll rendelkezésre fotó.

Achatinella apexfulva – hawaii csiga

Bramble Cay melomys (Melomys rubicola) – rágcsáló

Boulenger’s speckled skink (Oligosoma infrapunctatum)

Indokínai tigris

Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei) – lágy páncélú teknős

Miss Waldron’s red colobus (Piliocolobus waldronae) -nyugati vöröskolobusz

Victorian grasslands earless dragon (Tympanocryptis pinguicolla)

“Lost shark” (Carcharhinus obsolerus)

Ezek is érdekelhetnek