2022 július 5 kedd
KezdőlapÉrdekességekEzt az 5 ételt nem lenne szabad újra melegíteni a mikróban, ám...

Ezt az 5 ételt nem lenne szabad újra melegíteni a mikróban, ám mégis rengetegen csinálják!

-

Általába véve egy mikrohullámú sütő meg tudja könnyíteni a mindennapi életünket. Ám létezik pár íratlan szabály, amire érdemes odafigyelni, no meg betartani.

Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy vannak olyan élelmiszerek és készételek, amiket nem szabad mikróban melegíteni, mert ételmérgezés is kialakulhat általa. Összegyűjtöttük néhány ételt, amikre fokozottan oda kell figyelni, és a mikrózást is hanyagolni kell.

Sokan nem tudják, érdemes megjegyezni!

A krumplit sokféleképpen meg lehet csinálni, sőt sokkal többet készítünk belőle, mint amennyit első étkezésre meg tudnánk enni. Szobahőmérsékleten a krumpli gyorsan baktériumteleppé válik, amin a mikrózás sem segít. Mihamarább rakjuk hűtőbe.

Egyetlen alkalommal még megmelegíthetjük a csirkehúst, mert nem lesz baja, ám csak abban az esetben, ha egyenletesen melegíti fel. Máskülönben a húson maradhat baktérium. A kész a sült csirkét, célszerű, hideg salátába tenni.

Ha gombát készítünk, akkor figyeljünk arra, hogy csak annyit csináljunk belőle, ami biztos, hogy egy étkezés alatt elfogy. A gombát nem célszerű megmelegíteni, mert gyomorpanaszokat okozhat. Ha sokáig marad szobahőmérsékleten, az csak tovább fokozza az ételmérgezés lehetséges kialakulásának kockázatát.

Abban az esetben, ha az olajat túlhevítjük, karcinogén hatású bomlástermékek jönnek létre. Ilyen állapotban ne melegítsük az ételt füstölésig és ha egy mód van rá, csak egyszer süssünk benne. A mikróban, például az egészségtelen vegyületek száma magas hőmérsékleten tovább gyarapodik.

Hihetetlen, de a rizs is pik-pak meg tud romlani szobahőmérsékleten. Szóval célszerű, úgy kalkulálni, hogy első étkezésre elfogyjon. A baktériumok se perc alatt képesek ellepni, és a mikró sem gyűri le őket. Ha kihűlt a rizs, azonnal tegyük hűtőbe.

Ezek is érdekelhetnek