2023 március 28 kedd
KezdőlapTech & TudományEzt az egyszerű feladványt csak a 120-as IQ-val rendelkezők tudják megfejteni. Neked...

Ezt az egyszerű feladványt csak a 120-as IQ-val rendelkezők tudják megfejteni. Neked sikerül?

-

Amikor még iskolás gyerekek voltunk mindig minden újdonságot elmondtunk egymásnak legyen az vicc, feladvány, rejtvény, találós kérdés… és még sorolhatnánk a gyermeteg dolgokat. Miután az osztálytársunk, évfolyamtársunk vagy épp a suliból egy felsőbb éves gyerek megmutatott valamit egyből azzal kezdtünk el foglalkozni, majd mi is elkezdtük terjeszteni és új embereknek megmutatni, elmondani. Így volt ez a cikkünkben szereplő fejtörővel is. Szerintünk nincs olyan ember a földön, a mostani fiatalokon kívül, aki nem találkozott volna élete során ezzel a feladvánnyal. Azt mondták, hogy ezt a feladatot csupán azok képesek megoldani, akiknek az intelligenciahányadosa 120 vagy annál magasabb értékű.

2 23

Mivel minden gyerek okosnak akar látszani a társai előtt, ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy az adott feladatot, találós kérdést megértsék. Egy ilyen feladatot képesek voltak perceken, sőt órákon keresztül nézni, hogy megfejtsék végre. Nyilván volt, akinek sikerült, de volt, akinek nem. Ma is egy nagyon régi feladatot bányásztunk nektek elő.

3 23

Adott négy gyufaszál, melyek egy lapátot formálnak és jelen esetben egy száz forintos pénzérme van rajta szemét gyanánt. A lényeg az, hogy mindössze két darab gyufa mozgatásával leszedjük a „szemetet” a lapátról. Fontos, hogy a lapát, lapát forma maradjon! Azt egyébként meg kell jegyeznünk, nem tudjuk, hogy valóban 120-as IQ szükséges-e a feladat megfejtéséhez, viszont azt elárulhatjuk, hogy egyáltalán nem adja magát könnyen ez a cseles feladat.

1 20

Te hogy állnál bele a feladatba? Nézd alaposan végig, próbáld megfejteni a szemeddel, mely gyufákat kellene úgy elmozdítani, hogy lapát is maradjon, és a szemét is lekerüljön róla. A megfejtést lejjebb megtaláljátok, de jó lenne, ha nem csalnátok, mert akkor úgy nincs értelme az egész feladatnak. Tudjátok, ahogy Micimackó szokta mondani: „Gondolj! Gondolj! Gondolj!”

4 22

Ha nagyon nem megy és nem sikerült megoldani a feladatot, akkor mutatjuk a választ:

5 18

Nemes egyszerűséggel a vízszintesen elhelyezkedő gyufát egy kicsit el kellett tolni jobbra, majd a bal felső gyufát a jobb alsó sarokba tenni. Így most „fejjel lefelé” áll a lapát, amin nincs rajta a százas.

Nektek sikerült megoldani a feladatot?

Ezek is érdekelhetnek