2022 május 25 szerda
KezdőlapHírekFalus András: "Néhány óra alatt hunynak el a fiatalok, akik enyhe tünetekkel...

Falus András: “Néhány óra alatt hunynak el a fiatalok, akik enyhe tünetekkel vészelték át a koronavírust”

-

“Ez egy reményteli becslés, amit nyilvánvalóan nem csak virológiai, járványügyi meggondolások motiválnak” – fogalmazott Falus András azzal a hírrel kapcsolatban, hogy 2,5 millió beoltott után kezdődhet a nyitás Magyarországon. Az immunológus, akadémikus kiemelte, hogy “a lényeg, hogy oltani kell”.

Sokan tartanak a kínai vakcinától, ám Falus ezzel kapcsolatban elmondta, az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért nem “vadulhat vissza”. A vakcina megölt, inaktív vírust tartalmaz, a visszavadulás pedig csak legyengített, de élő vírussal fordulhat elő. A koronavírus ellen pedig ilyen oltóanyagot nem alkalmaznak.

A Széchenyi-díjas immunológus azt is hozzátette, hogy az, kinek milyen vakcinát ajánlanak nem szakmai része a kérdésnek, hanem inkább politikai és gazdasági. Ennek tudható be, hogy az elmúlt időszakban többször is változott a korhatár és a krónikus betegségekről szóló kommunikáció is, miszerint egyes oltóanyagokkal óvatosan kell bánni.

“Mégis azt mondom, hiába szerepel a Szputnyik V tájékoztatójában, hogy mondjuk pajzsmirigy alul- vagy túlműködésben szenvedőknek nem biztos, hogy ez a legjobb vakcina, annál biztosan jobb, mint ha egy ilyen beteg elkapja a koronavírust, mert annak borzalmas következményei vannak.”

A poszt-Covid szindrómáról azt mondta, ijesztőnek találja, ugyanis ez napjainkban még ismeretlen dolgokat produkál.

“Egy intenzíves barátom mesélte, hogy most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik fél éve nagyon enyhe tünetekkel átestek a betegségen” – tette hozzá.

Az akadémikus arról is szót ejtett, úgy véli, hogy hazánkban a rengeteg a halálesetnek semmiféle genetikai háttere nincs. Szerinte az áldozatok magas számának oka az, hogy a magyar egészségügy rettenetesen rossz állapotban van, de ezért nemcsak jelenlegi kormány, hanem az elmúlt harminc év valamennyi kormánya felelős.

Ezek is érdekelhetnek