2022 június 30 csütörtök
KezdőlapEmberekFehérítős vízben fürdeti kisbabáját a fiatal anyuka - Rengetegen felháborodtak

Fehérítős vízben fürdeti kisbabáját a fiatal anyuka – Rengetegen felháborodtak

-

Egy édesanya interjúban mesélt arról, hogyan próbálja meg otthoni megoldásokkal kezelni kisfia ekcémáját. Hozzátette, hogy mikor fia ekcémája belobban, akkor nagyon szenved, mert száraz, vörös, égő, viszkető foltok jelennek meg a testén, amit a kicsi nem tud jól kezelni.

Annak érdekében, hogy enyhítse és ezzel együtt megelőzze a problémát, fehérítő fürdőbe teszi a kis testét. Természetesen rengetegen kiakadtak a módszerére, ám Ő és az Instagramon lévő nőtársai, elmagyarázták ezt az eljárást.

Bár első hallásra valóban nagyon károsnak tűnhet a fehérítő fürdő, ám valójában egy teljesen átlagos módszer, amit elég sokan alkalmaznak. Ez a fürdő olyan baktérium elpusztítására szolgál, mely az ekcéma belobbanását idézi elő.

A fürdővízben fekvő babájáról készült videó mellett az édesanya megosztotta a gyermekápolóktól kapott tanácsokat is.

“Édesanyaként tudom, hogy a kisbaba és a fehérítő fürdő szavak egyazon mondatban valóban ellentmondásosnak tűnhetnek, de hiszed vagy sem a fehérítő fürdők nagyon hatékonyan kezelik az ekcéma tüneteit.

Bizton állíthatom, hogy a langyos fürdővízhez öntött hígított fehérítő országszerte bevett gyakorlatnak számít a kórházakban. Ennek oka, hogy a fehérítőben lévő összetevők segítenek elpusztítani az ekcémát okozó baktériumokat, illetve csökkentik a betegség súlyosságát.

Fontos megjegyezni, hogy a fehérítő fürdőket csak és kizárólag háziorvossal folytatott konzultáció után alkalmazom, aki amúgy is folyamatosan figyeli és nyomonköveti a gyermekem állapotát.

A fehérítő fürdő során mindig 4,2% nátrium-hipokloritot használok. Minden egyes fürdés alkalmával meggyőződöm arról, hogy a kórházi irányelvek szerint mérem ki az adagot, s ehhez egy mérőpoharat szoktam használni.

A Királyi Gyermekkórház irányelvei szerint 12 ml folyékony fehérítőt kell adni 10 liter fürdővízhez. Miután megfürdettem a kisbabámat, az orvos szerint nem szabad tiszta vízzel lezuhanyoztatni, csak akkor, ha irritáció nyomait vélem felfedezni.

Ezeket a fürdőket annyiszor kell megismételni, ahányszor a gyermekorvos mondja. A kicsi megtörlése során régi, fehér törölközőt használok.”

Az NHS Oxfordi Egyetemi Kórház megosztott egy útmutatót a fehérítő fürdők helyes használatáról, mellyel leküzdhető az ekcéma. Ők azt javasolják, hogy hetente kétszer fürdessük meg a gyereket a belobbanások megelőzése érdekében.

Amennyiben a Staphylococcus aureus néven ismert baktérium felhalmozódik a bőrön, az ekcéma súlyosbodik.

A hígított fehérítő segít csökkenteni a baktériumok mennyiségét a bőrön, így azok teljes mértékben biztonságosnak tekinthetők.

Felnőttek esetében 150 ml fehérítőt kell tenni 10 centiméter mélységű vízbe. A szakértők színtiszta fehérítő használatát javasolják, mint például a Tesco Everyday Value Thin Bleach.

Az ekcémával küzdőknek 10-15 percig kell a vízben áztatniuk magukat. Az sem okoz problémát, ha az arc vagy a haj megnedvesedik, így bátran bele lehet feküdni. Azt viszont kikötik, hogy hígítatlan fehérítőt soha nem szabad bőrön alkalmazni, mert irritációt okoz. Ha valamiért mégis ráfröccsen, azonnal le kell mosni. Fehérítő fürdőt nem szabad nyílt seb esetén alkalmazni, mivel további irritációt okozhat.

Az NHS Trust figyelmeztet arra, hogy a fehérítő fürdők enyhe kellemetlenséget okozhatnak egyes betegeknél. Ha mégis bőrirritáció lép fel, ki kell szállni a fürdőből, és alaposan le kell veretni a bőrt meleg vízzel.

Úgy tűnik, hogy az ellentmondásos módszer megosztja a szülőket, mivel néhány anyuka elárulta, hogy online próbált meg információt szerezni erről, ám csak hamis tanácsokba botlottak.

“A fehérítő méregnek minősül, függetlenül attól, hogy milyen. Gyermekek elől elzárva kell tartani. Én soha nem tenném bele fehérítős vízbe a gyerekem. Biztos vannak más módszerek is amit lehet alkalmazni.” – írta az egyik.

Többen arról számoltak be, hogy kipróbálták a módszert ekcémás gyermekeiken és valóban működött.

“Mindkét gyermekem ekcémától szenved, és sajnálom, hogy korábban nem próbáltuk kis ezt az eljárást. Most már okosabbak vagyunk és ha bármikor belobban tudjuk, hogy orvosoljuk.”

“Van egy csodálatos bőrgyógyász testvérem, aki fehérítő fürdőt írt elő az ekcémára. Eleinte furcsának hangzott, de komolyan mondom az egész életünket megváltoztatta. Hat hónapig alkalmaztuk, és még most is van, hogy ilyen fürdőt készítek a gyermekeimnek.”

Ha te is azon gondolkodsz, hogy kipróbálod a fehérítő fürdőt, akkor előtte mindenképp beszélj az orvosoddal.

Ezek is érdekelhetnek