2022 július 2 szombat
KezdőlapEmberekFélelmetes! - Íme a koronavírus következményei a gyerekeknél

Félelmetes! – Íme a koronavírus következményei a gyerekeknél

-

A COVID-19, vagyis a koronavírus idén már biztosan velünk marad és nagy lendülettel fertőz az egész világon. Sajnos egyetlen korosztály sem lehet teljes biztonságban, hiszen a vakcina még egyelőre tesztelés alatt van és a hatékonysága is csak ötven százalékos. A legnagyobb veszélynek az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők vannak kitéve, de a legkisebbekről sem szabad megfeledkeznünk. A gyerekeknél ugyanis veszélyes és szintén végzetes következményeinek lehetnek a kórnak.

A krakkói egyetemi kórház orvosai szerint a gyerekek esetében szívelégtelenséghez vezethet a vírus.

Riasztó tünetek

A koronavírus előfordulása gyermekeknél viszonylag alacsony ugyan, de nem zárható ki teljesen. Továbbá a fertőzés mértéke is kisebb, sőt, általában tünetmentes is. Bár a hír nyugtatóan hatott a szülőkre, korántsem szabad alábecsülni a vírust. Mivel mindig vannak kivételek, a koronavírus-fertőzés a gyerekeknél súlyos következményekkel is járhat.

A krakkói intézmény az elmúlt tíz napban kilenc olyan gyermeket fogadott, akinek a PIMS-TS súlyos tünetei voltak, ami a Kawasaki-szindrómára emlékeztető tünetek összessége. A PIMS csak olyan gyerekeknél figyelhető meg, akiknél előfordult a COVID-19-fertőzés. Przemko Kwinta professzor szerint ideje megkondítani a vészharangot, mert minden szülőnek fel kell ébrednie függetlenül attól, hogy gyermekei milyen korúak.

A leborzasztóbb az egészben pedig az, hogy a tünetek több héttel a megfertőződés után kezdődnek, általában a negyedik és a hatodik hét között. A szülők pedig abban reménykednek, hogy a tünetek maguktól elmúlnak és ez rejti magában a legnagyobb veszélyt.

“Legtöbbször olyan gyerekekről gondoskodunk, akik súlyos állapotban vannak. Elsősorban szívelégtelenségről beszélek, amelynek első tünete a tartós láz. Ha a láz három napnál tovább tart és olyan tünetek jelentkeznek mellé, mint a hasmenés, a bőrkiütések, a hányás, a kötőhártya-gyulladás, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni” – mondta a professzor.

A koronavírus veszélyes következményei a gyerekeknél

További tünetek lehetnek még a vörös szemek, testkiütések leginkább a kezeken és lábakon, emésztőrendszeri tünetek és kiszáradás. A szívelégtelenség hatására a szívkoszorú-erekkel is probléma lesz, amiről aztán nem lehet tudni, hogy öt-tíz év múlva milyen következményekkel jár majd. Szóba kerülhetnek pszichiátriai tünetek, agyi elváltozások, vese-és májproblémák.

A krakkói kórházban jelenleg a néhány hónapos gyermekektől a tinédzserekig kezelnek betegeket, akik PIMS-TS tünetekkel tartózkodnak a kórházban. Állapotuk pedig az enyhétől a súlyosig változó, továbbá az is előfordul, hogy lélegeztetőgépre kell kapcsolni őket.

Ezek is érdekelhetnek