2022 július 2 szombat
KezdőlapTech & TudományFélelmetes morajlások! - Rejtélyes zajokat hallanak szerte a világon

Félelmetes morajlások! – Rejtélyes zajokat hallanak szerte a világon

-

Az Egyesült Államokban nem újdonság, hogy az emberek bizonyos időközönként rendkívül furcsa morajlások fültanúi lesznek. Már több, mint száz éve észlelik ezeket a különös zajokat, amik a szakemberek szerint nem kapcsolódnak a földrengésekhez. Inkább a hideg időnek tulajdonították be őket.

A legfurcsább az egész jelenségben, hogy nemcsak Amerikában hallani, hanem szerte a világon. Szlovákiától Indiáig a Föld több pontján is beszámoltak már róluk, különösen az idei évben. A szakértők úgy vélik, a zajok nem új keletűek, de a koronavírus-járvány kitörése miatt kisebb a zajszennyezés, ez magyarázza azt, hogy a szinte a világ minden táján jobban hallhatóak a környezeti hangok.

A szakértők igyekeznek magyarázatot találni a zajokra. Az EarthScope Transportable Array (ESTA) 2013 óta rögzített szeizmikus adatait használták fel, hogy rájöjjenek, mi okozza a furcsa morajlásokat.

A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársai megvizsgálták az állambeli híreket. Erre azért volt szükség, hogy megtudják, pontosan mikor voltak gyakoribbak a zajok, hogy összehasonlíthassák azoknak idejét a földrengésekével. Arra jutottak, hogy nem a rengések, hanem valamilyen más légköri jelenség áll a morajlások hátterében.

A tudósok elemezték az emberi füllel érzékelhetetlen infrahangos adatokat is, amelynek eredményeképpen egy-tíz másodperces jelekre bukkantak. Ezek a jelek pedig a különös zajokhoz köthetők, de sajnos ahhoz, hogy mi okozza őket, még ezáltal sem jutottak közelebb.

A rejtély egyelőre megoldatlan maradt, a szakembereknek csak sejtése van arról, hogy mi okozza. Úgy vélik, a hangok egy része a repülőgépeknek tudható be. Egy másik álláspont szerint pedig a zajokat a légkörbe belépő meteorok dübörgése okozza.

Ezek is érdekelhetnek