2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekFelgyújtotta otthonát, hogy adósságait kifizesse a kártérítésből - Az sem érdekelte, hogy...

Felgyújtotta otthonát, hogy adósságait kifizesse a kártérítésből – Az sem érdekelte, hogy a családja bent van

-

Tartja a mondás, hogy “A baj csőstül jön” és ezzel bizony egyet kell értenünk. Mind éreztük már azt, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj és egyszerűen nem tudjuk kontrollálni a körülöttünk zajló eseményeket. Ilyenkor nagyon nehéz megőrizni mind a hidegvérünket, mind pedig a józan eszünket. Hozzá kell tenni, az is nagyon nehéz, hogy ne omoljunk össze ha egymást érik a csapások. Úgy tűnik ezzel Dariusz P. nem igen tudott megküzdeni és olyat tett, ami teljesen ledöbbentette a helybélieket.

A tragédia még 2013 májusában történt éjjel 2 órakor. A családi házban tűz keletkezett, melyben bent égett Dariusz felesége és további négy gyermeke. Egyedül a legidősebb fiú Wojtek élet túl az esetet.

A szakértők azonnal elkezdtek vizsgálódni de betörésre utaló jeleket nem találtak. A tűz egy viszonylag kicsi, nagyjából 15 négyzetméteres szobában alakult ki. Dariuszt azonnal őrizetbe vették a rendőrök, aki tagadta, hogy köze lett volna az esethez. Ezt követően pszichiátriai megfigyelésnek vetették alá, amelynek eredményeként kiderült a teljes igazság.

A pszichiáterek kijelentették, hogy ő a klasszikus pszichopata tökéletes példája. Vizsgálataik alapján teljesen érzelemmentes, csak a céljaira összpontosít és egyszerűen nem érez empátiát. Mint kiderült a férfi gyújtotta fel a házat, mert olyan biztosítás volt az ingatlanra, ha tűz keletkezik, akkor elég magas összeget fizet a biztosító. Mivel tartozásai voltak, ezért nem kérdés, miért döntött a gyújtogatás mellett.

A férfit ezek utána bíróságon szándékosan elkövetett merénylettel és emberélet kiontásával vádolták. A bíróság bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

A nyomozás során viszont több dolog is kiderült. Nem ez volt az első tűz ebben a házban. Korábban elektromos rendszer rövidzárlatát jelentették be, mely után Dariusz közel 7,7 millió forintnak megfelelő kártérítést kapott.

Az 5 áldozatot a Jastrzębie Zdrój temetőben helyezték örök nyugalomra.

7 évvel később, vagyis 2020-ban egy bizonyos “Fakt szolgálat” megkereste a hozzátartozókat. Az elhunyt édesanya testvére egyszerűen képtelen megbocsátani sógorának.

“Nehéz beismerni, de Dariusz jó barátom volt. Elvette a húgomat és nagyon örültem, hogy egy család lettünk. 20 évig voltak házasok. Még mindig nem értem, hogyan tehetett ilyen szörnyűséget. Az idő sajnos nem gyógyítja be a sebeket. Nem gyűlöljük, mert vallásosak vagyunk, viszont a fájdalmunk leírhatatlan. Nem tudom, sikerül-e valaha is megbocsátanom neki. Ez egy nyitott, vérző seb az egész család számára, különösen a szüleim számára.” – mondta Dariusz sógora.

Azt is hozzátette, hogy a család folyamatosan kapcsolatban állt azzal a fiúval, aki túlélte a tűzvészt.

“Egyikünk sem szeretne a bőrében lenni. Elég sok mindennel kellett szembenéznie. Egyedül ő az, aki azt hiszi, hogy az apjának semmi köze a család tragédiájához.”

Dariusz édesanyja sajnálja, hogy menye és unokái elhunytak. Ugyanakkor hisz fia ártatlanságában.

“Havonta bemegyek hozzá. Mikor meglátogattam a börtönben, sírtam. Büntetését Wojkowice-ban tölti. Most felfüggesztették a látogatásokat a járvány miatt. A tűz miatt veszítettem el menyemet és unokáimat. Amikor megláttam a fiamat a bíróságon, megbilincselve, a szívem szakadt meg. Meggyőződésem ellenére még mindig nem hiszem, hogy a fiam nem tett ilyen szörnyűséget. Még mindig szeretem őt, hisz a fiam.”

Ti mit gondoltok?

Ezek is érdekelhetnek