2022 december 4 vasárnap
KezdőlapHírekFeltalálták az első férfi fogamzásgátló injekciót - Fájdalmas lesz, de nagyon hatékony

Feltalálták az első férfi fogamzásgátló injekciót – Fájdalmas lesz, de nagyon hatékony

-

Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács klinikai kutatásokat végzett az első férfi fogamzásgátló injekcióval kapcsolatban, amely sikeresnek bizonyult. Most már csak az indiai gyógyszerhatóságon múlik, hogy az injekció mikor kerülhet majd kereskedelmi forgalomba. Amennyiben zöld utat kap a feltalált szer, akkor körülbelül hat-hét hónapon belül elkezdhetik annak gyártását.

Dr. RS Sharma, aki a kutatási tanács tudósa, elmondta, hogy a kutatások során 97,3 százalékos volt a szer eredményessége, ami megközelíti a ma kapható női hormonális fogamzásgátlók 99 százalékos biztonságát.

A női változatra azonban abban egyáltalán nem hasonlít, hogy nem hetekre vagy hónapokra nyújt biztonságot, hanem a férfi tizenhárom évig nem lesz képes gyermeket nemzeni. Az orvosok a vaszektómia alternatívájaként emlegetik a gyógyszert. Az injekció neve magyarra fordítva nagyjából úgy hangzik, hogy a sperma irányított, visszafordítható gátlása (reversible inhibition of sperm under guidance RISUG). Az injekciót az ondóvezetékbe adják és megakadályozza, hogy az ejakuláció közben az ondó kilökődjön.

A péniszbe adott injekció pokolian fájdalmas, tehát egyáltalán nem tűnik a legkellemesebb megoldásnak, de az eljárást altatásban csinálják majd. A kutatók pedig mindettől azt remélik, hogy a fájdalom ellenére mégis többen fogják választani a módszert, mint a végleges elköttetést.

Az indiai kutatók már az 1970-es évek óta dolgoznak az RISUG kifejlesztésén, a gyógyszer még csak most jutott el odáig, hogy használata teljesen biztonságos legyen. A klinikai kutatások utolsó fázisát 303 alanyon végezték el, de ez a szám már elég magas ahhoz, hogy az eredmények meggyőzőek legyenek.

Ezek is érdekelhetnek