2022 július 5 kedd
KezdőlapIdőjárás előrejelzésFigyelmeztetés! Gigantikus ciklon közelít Európa felé

Figyelmeztetés! Gigantikus ciklon közelít Európa felé

-

Nem kell sokat várni, hogy a Gloria hurrikán után újra egy heves ciklon érjen el minket, amelynek méretei rendkívül lenyűgözőek.

A viharrendszerek kiterjedése egy-egy ország méreténél is nagyobbak lehetnek. A következő napokban egész Nyugat-Európa időjárására hatással lesz egy ciklon. Ez a rendszer elfoglalja majd az Atlanti-óceán északi részét.

Nemcsak a kiterjedése, hanem az ereje is nagy. Hideget, csapadékot és erős szeleket is hoz magával, ami a Gloria által meggyötört területek számára különösen rossz hír. A ciklon azonban nemcsak a nyugati államokban okoz majd hatalmas változásokat az időjárásban, hanem Közép-Európa is számolhat annak erejével, igaz azonban, hogy lényegesen visszafogott formában.

A part menti régiókban pedig a hideg mellett a heves szelek által felkorbácsolt hullámokra is számítani kell, amely nemcsak a hajózásra lesz majd hatással, hanem a part menti településekben is károkat okozhat.

Magyarországon szerda (01.29.) éjfélig szintén figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nyugat, északnyugat felől egy intenzív (hidegfronti) csapadékzóna vonul majd át az ország felett. Magyarország legnagyobb részén eső, zápor lesz a jellemző csapadékforma, de a Dél-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben, valamint a Mecsekben az intenzitás hatására a záport hózápor, hódarazápor vagy hózivatar válthatja fel és néhány centiméteres olvadozó hóréteg, vagyis tapadó hó alakulhat ki.

A hidegfronti csapadékzónából az északkeleti határvidéken, de leginkább Borsod északi részén és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain ismételten több centiméter friss hó is hullhat, részben intenzívebb hózáporokkal, vizes, tapadó hó formájában. Az éjszaka folyamán a csapadékzóna elhagyja az országot, szerdán reggel legfeljebb már csak a Nyírségben lehet némi havas esőre és hóra számítani (lepel – 1,2 cm).

Szerdán napközben csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, esetleg hózápor, de ebből megmaradó hóra már nem kell számítani.

Késő délutántól az érkező markáns hidegfront mentén a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet várhatóan 60-70, az intenzív csapadékgócok környékén és a magasabban fekvő tájakon néhol pedig 80 km/h-t elérő szélrohamok is kísérhetik. Este már a Duna-Tisza közén is előfordulhatnak 70 km/h-t elérő széllökések. A front átvonultát követően a szél késő este elveszti erejét.

Ezek is érdekelhetnek