2022 május 24 kedd
KezdőlapEgészségFontos: Ha ilyen ízt érzünk a szánkban, azonnal mentőt kell hívni!

Fontos: Ha ilyen ízt érzünk a szánkban, azonnal mentőt kell hívni!

-

Zsibbad a nyelved és ilyen ízeket érzel a szádban? Azonnal hívd a mentőket!

A stroke, azaz agyi keringészavar nem válogat. Meglepetésszerűen jön és rendkívül veszélyes. Akár egy fiatal, egészséges embert is tönkre tehet, így fontos, hogy figyeljünk a figyelmeztető jelekre.

Akkor beszélünk stroke-ról, ha egy agyi érben rög keletkezik, vagy az ér megreped. Ezáltal nem jut elegendő oxigén az agyba. Két különböző fajtája van. A vérhiányos és a vérzéses stroke, amit agyvérzésként szokás hívni.

Mindegyik típust megelőzi egy figyelmeztető vérellátási zavar. Ennek felismerése és kezelése az életünket is megmentheti.

Három fő tünete van, melynek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni. Rendszerint az egyik oldalunk elgyengül, a szánk félrehúzódik és a beszédünk akadozni kezd.

A közelgő stroke tünetei lehetnek még: az éberségi szint csökkenése (álmosság, ájulás), a hallás és az ízérzék megváltozása, ügyetlenség, zavartság, emlékezetkiesés, nyelési nehézségek, szédülés, a hólyag és a belek feletti kontroll hiánya, egyensúlyvesztés, izomgyengeség az arcban és a végtagokban, bizsergés a test egyik oldalán, látászavarok, hőmérséklet érzékelésének megváltozása beszédzavar, vagy a beszédértelmezés zavara.

Sok stroke-on átesett személy tapasztalta, hogy a szájukban történi zsibbadás mellé még egy fémes, sós ízt is éreztek.

Nagyon fontos információ, hogy az agyvérzés tüneteinek jelentkezése után három óra áll rendelkezésre a sikeres orvosi beavatkozásra!

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek