Világunk.hu
2023 november 30 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapHírekFRISS! Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor - Íme az új jogrend!

FRISS! Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor – Íme az új jogrend!

-

A ma reggeli adatok szerint 3989 embernél azonosították a koronavírust, ami új napi rekord. Az elhunytak száma 84-gyel emelkedett, ez szintén új csúcsot jelent. A kormány kétnapos ülést tart a héten a járvány rohamos terjedése miatt. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jelenlegi intézkedések nem elegendőek, ezért újabb szigorításokra van szükség a járvány megfékezése érdekében.

A mai kormányüléseken az Operatív Törzs erre tett javaslatokat, az ülés befejeztével pedig, Orbán Viktor ismertette a döntéseket.

1 9

Magyarország miniszterelnöke néhány perccel ezelőtt jelentette be Facebook-oldalán az új jogrendet. Orbán Viktor elmondta, hogy koronavírus-járvány terjedése felgyorsult és hazánk 5-7 nap késéssel követi a szomszédos Ausztriát. Az osztrákoknál jelenleg másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint nálunk és amennyiben ugyanúgy követjük Ausztriát, mint eddig, akkor december közepére a kórházak teljesítőképességük csúcsán lesznek.

Ez pedig azt jelenti, hogy „újabb, a kórházak működőképességét és az idősek életét védő intézkedésekre van szükség”. Legfontosabb, hogy minél gyorsabban cselekedjünk, legutóbb ugyanis két hét kellett ahhoz, hogy a maszkviselési szabályokon szigorítson az Országgyűlés. Ez még egyszer nem történhet meg, mert nincs ennyi időnk.

koranyi koronavirus korhaz jarvanykorhaz 359094

A kormány éppen ezért határozott úgy, hogy éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kérik, hogy kilencven nappal hosszabbítsa meg azt.

A legújabb szigorítások szerint a rendezvényeken, sporteseményeken, mozikban és színházakban minden harmadik székre lehet csak leülni, a maszkviselés pedig kötelező. A hatóságok ellenőrzik a szabályok betartását és ahol szabálysértést látnak, azokat helyeket azonnali hatállyal bezárják.

35172335 f7077f36a6e1a2b2924c7bb11ab11509 wm

Az Operatív Törzs közölte, hogy a szórakozóhelyeken lehetetlen ellenőrizni a szabályok betartását, ezért bezárják őket. Éjféltől hajnali öt óráig kijárási korlátozás lesz érvényben. Orbán Viktor arra szólított fel mindenkit, hogy éjfélig érjen haza.

Továbbá a tömegközlekedési járatokat is sűríteni kell és újra bevezetik az ingyenes parkolást.