2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekGondoltad volna, hogy egy hullámos kerítésbe kevesebb tégla kell, mint az egyenesbe?...

Gondoltad volna, hogy egy hullámos kerítésbe kevesebb tégla kell, mint az egyenesbe? – Eláruljuk, miért

-

Mindannyian igyekszünk elszigetelni otthonunkat az illetéktelen behatolóktól, ezt pedig általában egy kerítés építésével valósítjuk meg. Természetesen számtalan formája van, azt már mi magunk választjuk ki, melyik illik inkább hozzánk és házunkhoz.

Hozzá vagyunk szokva az egyenes kerítéshez, legyen az vasból, műanyag drótból, fából vagy téglából. Anglia keleti részén viszont, leginkább Suffolk megyében, sokunk számára teljesen új látvány tárul a szemünk elé. Ott ugyanis, hullámos téglafalak és kerítések sokasága figyelhető meg. Az Egyesült Királyságban ezek a kerítések rendkívül népszerűek, bár egyáltalán nem irigyeljük azokat, akiknek ezek mellett az építmények mellett kell füvet nyírnia.

Ezek a kerítések nagy népszerűségnek örvendenek és nemcsak a kinézetük miatt. Kiderült róluk ugyanis, hogy építésük kevesebb téglát igényel, mint egy hagyományos kerítés esetében. Posztunkban azt is eláruljuk, hogy miért van így.

Az angliai Suffolk megyében nemcsak kerítést, hanem magas falakat építenek ezzel a technikával.

Mint már említettük, látványos alakjuk mellett az építési költségek is alacsonyabbak, ugyanis kevesebb tégla szükségeltetik hozzájuk, mint az egyenes kerítésekhez.

Mégis, hogyan lehetséges ez?

A kérdés már csak azért is helyénvaló, mert nyilvánvalónak tűnik, hogy az egyenes kerítéssel ellentétben, a kanyarok több téglát igényelnek. Valójában azonban, ennek éppen az ellenkezője igaz.

A rejtélyesnek tűnő válasz pontosan a kerítés alakjában van.

Szóval, az egyenes téglakerítéshez azért van szükség több téglára, mert egyenes struktúrája miatt egy erős szél hatására sokkal könnyebben összedőlne. A hullámos kerítés esetében viszont, éppen az ívei azok, amik megerősítik magát a kerítést. Továbbá, az építési költséget csökkenti, hogy egy dupla sorban rakott, hullámos téglafalhoz merevítőkre sincs szükség.

Tehát, a hullámos kerítés vékonyabb, ennek ellenére sokkal tartósabb és gazdaságosabb is.

Ugyan az Egyesült Királyság híres a hullámos kerítéseiről, mégis az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnökéhez, Thomas Jeffersonhoz köthető a szerzői jog. Ugyanakkor számos pletyka szól arról, hogy az elnök csak lemásolta az Angliában látott építészeti stílust és mindezt magának tulajdonította.

Hasznos és nagyon kényelmes

Forrás: liked.hu

Ezek is érdekelhetnek