2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberekGyakran ülsz keresztbe tett lábakkal? - Ezért ne tedd!

Gyakran ülsz keresztbe tett lábakkal? – Ezért ne tedd!

-

Életünk során nagy szerepe van a kényelemnek. Fontosnak tartjuk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, éppen ezért igyekszünk számunkra kényelmes ruhákban járni, kényelmi szempontok szerint berendezni otthonunkat vagy irodánkat és így tovább. Ugyanakkor nem figyelünk oda olyan egyszerű dolgokra, mint az, hogyan tartjuk lábunkat, amikor leülünk. Mindenkinek megvan az a pozíciója, amit kényelmesnek tart ülés közben, de ez nem jelenti azt, hogy szervezetünkre is jó hatással van.

Az, hogyan tartjuk lábunkat, amikor leülünk sok mindent befolyásol. Ha neked is szokásod keresztbe tett lábakkal ülni, akkor tudnod, miért ne tedd.

Idegbénuláshoz vezethet

Ha hosszú ideig keresztbe tett lábakkal ülsz, akkor számolnod kell az idegbénulással. Ebben a pozícióban ugyanis elzsibbadnak az izmaid és a szárkapocsideg is károsodik.

Magas lesz a vérnyomásod

Amikor térdben keresztbe tett lábakkal ülünk, jelentős mértékben megemelkedik a vérnyomásunk. Bár ez az állapot csak átmeneti, az amúgy is magas vérnyomástól szenvedők számára tanácsos elkerülni a keresztbe tett lábakat. Viszont, ha a bokánál tesszük keresztbe a lábunkat, akkor a vérnyomásunk normális marad, de ez a pozíció hosszú távon rendkívül kényelmetlen tud lenni.

Rossz testtartást eredményez

Egy tanulmány bizonyította, hogyha napi három óránál tovább van keresztbe rakva a lábunk, akkor a vállunk és a medencénk oldalra dőlését és a fej előre dőlését kockáztatjuk. Ez a gerinc számára is ártalmas, mivel a helytelen testtartás komoly fájdalmakat és izommerevséget okoz.

Ízületi fájdalmakat okoz

A keresztbe tett láb a helytelen testtartás mellett komoly ízületi fájdalmakhoz is vezethet. A nyak, a hát alsó része, a medence és a térd számára ez rendkívül megterhelő, ezért jobb, ha kerülöd a lábak keresztezését.

Bokadagadást okoz, különösen várandósság alatt

Fontos tudni, hogy babára nem ártalmas a keresztbe láb, de a bokának egyáltalán nem tesz jót, ugyanis bedagadhat és be is görcsölhet ettől. Amennyiben várandós vagy, inkább tartsd a padlón a lábaidat vagy polcold fel őket, sokkal kényelmesebb és egészségesebb lesz így.

Ezek is érdekelhetnek